Vesti > Politika

DIPLOMATSKA BORBA: Rezolucija o Srebrenici mogla bi ove nedelje da se nađe u UN

Nakon najave da će Crna Gora podržati rezoluciju, srpske stranke traže rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Mina Duduković

13/05/2024 > 09:04

podeli vest:

DIPLOMATSKA BORBA: Rezolucija o Srebrenici mogla bi ove nedelje da se nađe u UN
Foto: Shutterstock


Posle dva odlaganja, Rezolucija o Srebrenici mogla bi ove nedelje da se nađe u Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Vučić kaže da do izjašnjavanja delegata, Beograd nastavlja diplomatsku borbu, a najavljuje i odlazak u Njujork.

I pre glasanja, pojedine zemlje iznele su stav, a među onima koje su najviše uzburkale javnost, jeste odluka Crne Gore da podrži Rezoluciju, piše RTS.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija su susedne zemlje koje su kosponzori rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici. Među njima nije i Crna Gora. Ipak, prethodnih dana jasan stav stiže iz kabineta tamošnjeg premijera. Glasaće "za".

Idu i korak dalje. Vlada u Podgorici je na elektronskoj sednici usvojila dva amandmana na tekst rezolucije. Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da treba zauzeti pomiriteljski i prijateljski stav, tako što bi se dopunom teksta predloga rezolucije otklonile sve sumnje u mogućnosti njene navodne zloupotrebe.

- Preporučljivo je da tekst predloga rezolucije sadrži dve adekvatno definisane i pozicionirane amandmanske formulacije, kojima će se nedvosmisleno potvrditi da je krivica za zločin genocida individualna, te da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili verskoj grupi. Uputno je ukazati i na neophodnost očuvanja odredaba opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - navodi se u saopštenju.

Ne jenjavaju reakcije. Nakon najave da će Crna Gora podržati rezoluciju, srpske stranke traže rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Foto: Shutterstock

 

Predsednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ima jasnu poruku. Vrše pritisak na Milojka Spajića da Vlada odustane od najavljene odluke.

- Nismo mi vezani za bilo kakve fotelje, nismo mi vezani za bilo što, iako se vode različite prljave kampanje i od onih za koje se najmanje to moglo očekivati. Uradićemo sve što je u našoj moći, zajedno sa našom crkvom, zajedno sa našom braćom, ujedinjeni kao srpski političari i srpski narod da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj nameri, ali samo nećemo dozvoliti, kažem, to je ona crvena linija, da onaj ko nas je tlačio, onaj ko nas je ponižavao, onaj ko je želeo da ne živimo u Crnoj Gori, da preuzme tu državu - poručuje Mandić.

I poslednja dešavanja u susednoj Crnoj Gori, ocenjuju analitičari, oslikavaju unutrašnju političku situaciju. 

Banjaluka je jasna – rezolucija donosi podelu.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kaže da je rezolucija politički dokument, iako stalno govore o individualnoj krivici.

- Generalna skupština je političko telo i ona može samo da donese političku odluku - ukazuje Dodik.

Ostavite komentar