Vesti > Politika

"NAŠ STAV JE JASAN!" Mađarska ne podržava članstvo Prištine u SAVET EVROPE!

Mađarska je uložila i veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

17/05/2024 > 12:24

podeli vest:

"NAŠ STAV JE JASAN!" Mađarska ne podržava članstvo Prištine u SAVET EVROPE!
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je stav te zemlje po pitanju članstva Prištine u Savet Evrope jasan - na podržava ga, o čemu je, kako kaže, obaveštena i Priština.

On je Tanjugu, uoči početka Komiteta ministara SE u Strazburu rekao da o tom pitanju Mađarska ima principijelan stav, a to je da želi da vidi uspešnu finalizaciju dijaloga Beograda i Prištine.

- Smatramo da kad god je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji, došlo je do povlačenja, odnosno koraka unazad u dijalogu. Dakle, prvo dijalog treba da bude uspešan, a onda Kosovo treba da aplicira za članstvo. Ovo je naš opšti stav, ali na fer način smo ovo naše mišljenje podelili i sa Kosovom, tako da oni to odlično znaju - rekao je Sijarto.

Foto: Printscreen youtube/24 Vesti

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Mađarska uložila veto u Savetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsednika te države Volodimira Zelenskog.

- Savet je i danas želeo da usvoji rezoluciju kojom je želeo da prizna mirovni plan predsednika Zeneskog kao jedinu mirovnu formulu koju treba razmotriti i podržati. Ovo je za nas neprihvatljivo. I drugi su pravili mirovne planove koji nisu ništa gori - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

On je naveo da je uložio veto na rezoluciju zato što je odbijen njegov predlog da se u nju uvrste i drugi mirovni planovi.

Prema oceni Sijarta, Savet Evrope je mogao da bude odlična platforma za uspostvaljnje stvaranje mira u Ukrajini, ali je ta prilika izgubljena isključenjem Rusije iz tog tela.

- Umesto isporuke oružja i maštanja o nuklearnom ratu, potrebni su nam pravi mirovni pregovori - rekao je Sijarto i dodao da su takvi pregovori mogući samo ako u njima učestvuju sve strane koje su u ratu.
 

Ostavite komentar