Vesti > Svet

DRAMA U TUNISU! Uhapšena poznata advokatica zbog JEDNE IZJAVE, ovog čoveka NIJE SMELA da kritikuje

Komentarisala je govor predsednika države Kaisa Saida

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

12/05/2024 > 08:10

podeli vest:

DRAMA U TUNISU! Uhapšena poznata advokatica zbog JEDNE IZJAVE, ovog čoveka NIJE SMELA da kritikuje
Foto: Shutterstock


Policija u Tunisu upala je u zgradu Dekanata pravnika i uhapsila Sonju Dahmani, advokaticu poznatu po snažnim kritikama predsednika države Kaisa Saida, saopštio je danas novinarski sindikat.

Dodaje se da su uhapšena i dva novinara koja su priststvovala zbog hapšenja Dahmani, prenosi Rojters. Ona je uhapšena nakon što je u televizijskom programu ove nedelje izjavila da je Tunis zemlja u kojoj život nije prijatan.

Komentarisala je Saidov govor, u kome je on izrazio mišljenje da postoji zavera da hiljade ilegalnih migranata iz subsaharske Afrike ostanu u Tunisu.

Dahmani se u sredu pojavila pred sudom zbog sumnje da širi glasine i ugrožava javnu bezbednost. Tražila je da se istraga odloži, što je sudija odbio. Desetine advokata danas je protestovalo protiv njenog hapšenja, noseći transparente sa natpisom "Naša profesija neće klečati" i "Nastavićemo borbu".

Rojters navodi da je incident poslednji u nizu hapšenja i istraga aktivista, novinara i civila koji kritikuju Saida. Njegovi protivnici strahuju zbog jačanja, kako se navodi, autoritarne vlade, uoči predsedničkih izbora kasnije ove godine. Said je došao na vlast na slobodnim izborima 2019, a dve godine kasnije je raspustio parlament i preuzeo vlast nad sudstvom.

Od revolucije u Tunisu 2011. godine, u zemlji postoji više slobode medija, ali političari, novinari i sindikati kažu da se suočavaju sa pretnjama pod vlašću aktuelnog predsednika. Said je odbacio ovakve tvrdnje i poručio da neće postati diktator.

Ostavite komentar