ZA DOČEK NOVE GODINE U BEOGRADU ODE I CELA PLATA! U klubovima samo za ulaz traže oko 80 evra!
Večera za dvoje oko 300 evra!
18.12.2024
ČuvarkućaI danas, posle 8 godina, uče kako da rade sa voćem i da kvalitet bude odgovarajući
podeli vest:
Ljubomir i Slavica Janković iz Vlaškog Polja kod Mladenovca pre osam godina ostali su bez posla, ali nisu želeli da odustanu, već su uzeli stvar u svoje ruke i krenuli da suše voće. Kupili su sušaru od 200 kilograma i svakoga dana učili sve što im je bilo potrebno kako bi na kvalitetan način osušili voće.
“Krenuli smo slučajno, ostali smo bez posla i videli smo na pijaci da se suvo voće dobro prodaje. Nismo ništa znali o suvom voću, edukovali smo se i pre tih sedam, osam godina, a edukujemo se i dan danas. Kao i većina, prve godine smo krenuli da sušimo šljivu, a onda smo rešili da proširimo ponudu, pa su došle i jabuke na red, tačnije čips od jabuke, koji je postao popularan među kupcima”, kaže Ljubomir za Bolju zemlju.
Danas u ponudi imaju sušene kruške, dunje, breskve, kajsije, bundeve, a krenuli su da prave i sušenu cveklu koju izvoze u Severnu Makedoniju.
“Supruga i ja radimo sve sami, ima dosta posla, ali se trudimo da svake godine uvedemo nešto novo u našu ponudu i za sada nam dobro ide. Važno nam je da našim proizvodima prvenstveno budemo mi zadovoljni, da budu vrhunskog kvaliteta, jer zašto bismo nešto što nije kvalitetno prodavali drugima. Dosta ljudi nam dolazi na Vidikovačku pijacu gde imamo tezgu i po njihovim reakcijama znamo da smo na dobrom putu”, iskren je Ljubomir koji je govorio za Boljazemlja.com.
On dodaje da najveća potražnja za sušenom jabukom u obliku čipsa. Kako kaže, njihova draž je u tome što su hrskavi i deca ih obožavaju.
“Mi sušimo voće na malo drugačiji način. Ne stavljamo šećer, a recimo u šljuvu stavimo samo malo konzervansa, tako da sušeno voće ima isti ukus kao kada biste jeli sveže, u njemu ostaju sve nutritivne vrednosti i vitamini”, ističe Ljubomir.
Napominje da je važno da komadi voća budu iste veličine kako bi se u sušari podjednako sušili.
“Sušimo ih na 60, 65 stepeni, ali svaka voćka ima svoje vreme sušenja. Ako su parčići manji i tanji, naravno da je vreme sušenja kraće, dok se recimo kruška i breskva suše po 11, 12 sati. Zato je nama ova manja sušara dobra, jer možemo da proveravamo i kontrolišemo temperaturu, dok je u većim sušarama to malo teže”, objašnjava Janković.
Voće se pre sušenja dobro opere, ali kako tvrdi, ne mora da se ljušti.
“Onda ide sečenje, iz jabuke, kruške vadimo semenu lozu, a breske, kasnije one koščice. Supruga i ja sve to radimo ručno, pa ti procesi kod nas duže traju. Nakon sušenja, voće odlažemo u kantice sa poklopcima, kako ne bi padala prašina, a tako se zadržava njihova vlažnost”, objašnjava Ljubomir i napominje da je rok trajanja sušenog voća i do godinu dana.
Večera za dvoje oko 300 evra!
18.12.2024
ČuvarkućaMinistar Mali detaljno o uslovima za kupovinu stana za mlade
18.12.2024
BiznisPrema njegovim rečima, problem bude na leto kada su visoke temperature, pa tada voće čuvaju u hladnjači.
Ljubomir i Slavica imaju svoje zasade voća, ali kako kažu veliki problem im pravi mraz, pa onda u 3,4 godine imaju po jednu berbu.
“Neko voće je naše, ali najčešće otkupljujemo od komšija iz našeg sela, ali i susednih.Za sušeno voće ne treba vam ona prva glasa, već druga, da ne bude previše veliko, nego neke srednje veličine”, objašnjava Janković.
Jankovići se trude da svake godine naprave nešto novo i uvrste u svoju ponudu, a sve to rade kako bi devetogodišnjem sinu Pavlu obezbedili budućnost i razvili posao koji bi on mogao da preuzme.
BONUS VIDEO:
Istakla je da joj je bila izuzetna čast da februara ove godine, zajedno sa Vučićem, svečano otvori 45. Međunarodni sajam turizma
16.12.2024
BiznisMleko i ribu možete uneti ako dolazite iz Švajcarske!
15.12.2024
ČuvarkućaIzvoz rakije iz Srbije u stalom porastu
14.12.2024
ČuvarkućaDa li možete ovo sebi da priuštite
14.12.2024
ČuvarkućaPolicija je pretresom prostorija i nelegalne odgajivačnice osumnjičenog pronašla osam odraslih pasa rase doberman
pre 2 sata
HronikaJoš nije poznat uzrok nesreće, niti da li ima povređenih.
pre 2 sata
HronikaPoliciija je uhapsila ukupno 18 kriminalaca i veruje da je rešila najmanje osam ubistava
pre 3 sata
RegionPosle dvostrukog ubistva u Atini, kako proizilazi iz presretnute Skaj komunikacije, pripadnici klana su slavili
pre 3 sata
HronikaOsumnjičeni je na saslušanju izneo odbranu
pre 3 sata
HronikaVulin je u razgovoru sa Kurinjinom zahvalio na pomoći Srbiji kada je zemlji bilo najteže
pre 3 sata
SrbijaŠolc je ponovio da će Berlin nastaviti da podržava Ukrajinu
pre 4 sata
SvetPukom srećom nije došlo do oslobađanja opasnih materija u atmosferu
pre 5 sati
SvetRanije su postojala dva kotla od 200 kW koja su bila na ugalj, a sada imaju dva kotla na pelet po 250 kW.
pre 9 sati
Green WorldJa sam borac i nastaviću da se borim, naglasila je majka nastradalog mladića
pre 9 sati
SudbineVest o njenoj smrti rastužila je sve koji su imali priliku da sa njom sarađuju
pre 12 sati
SudbineDve godine od Sinišine smrti, reči Arijane Mihajlović imaju posebnu težinu
18.12.2024
SudbineOvaj dobrodušni čovek priča svoju nevolju i nada se da će ipak naći srodnu dušu uskoro!
18.12.2024
SudbineUmro je osvajač srebrne medalje u hodanju na 50 kilometara
18.12.2024
SudbinePored njega su umrla braća, ali je Mikola u poslednjem trenutku okrenuo glavu i metak mu je prošao kroz obraz, ostavivši rupu
17.12.2024
SudbineProf. dr Kuburović bila je redovni profesor Stomatološkog fakulteta u penziji
17.12.2024
Sudbine
Ostavite komentar