Ekonomija > Čuvarkuća

BAKŠIŠ postaje deo RAČUNA, ali samo u KAFANAMA: A šta na to kažu frizeri i taksisti - pa i oni vole STIMULACIJU

Inače, ovaj predlog potekao je od poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uput

Izvor: K1info

08/02/2023 > 20:07

podeli vest:

BAKŠIŠ postaje deo RAČUNA, ali samo u KAFANAMA: A šta na to kažu frizeri i taksisti - pa i oni vole STIMULACIJU
Foto: Unsplash.com


Mogućnost da se bakšiš od 10 odsto uvede kao obavezna stavka na fiskalnom računu naišao je na oprečna mišljenja građana. Pojedini smatraju da takva praksa postoji u mnogim zemljama sveta i da treba da se primeni i kod nas, dok drugi kažu da odluka o čašćavanju konobara treba da bude lični izbor gosta.

Inače, ovaj predlog potekao je od poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.

Georgi Genov, predsednik Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES kaže da ne predlaže da se uvede obavezno, već dobrovoljno plaćanje bakšiša i da se određeni procenat te časti za onoga ko je pružio uslugu gostu, ne oporezuje.
On je precizirao da se ovaj predlog odnosi na plaćanje platnim karticama, dok je, kako je rekao, davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati.

- Ovde se radi o plaćanju karticama, a tako se obavlja oko 90 odsto plaćanja i to do određenog iznosa. Ako recimo neko plaćanjem karticom daje 1.000 dinara bakšiša, ako bi neoporezivi procenat bio 10, tada 100 dinara ne bi bilo oporezovano, ostalo bi u kasi i isplaćivalo bi se osoblju koje radi, a ne samo konobarima, već i onima koji rade u kuhinji i slično - rekao je Genov.

On je dodao da kod nas, za razliku od mnogih zemalja gde je bakšiš obavezan, u visini od tri do više od 15 odsto, zavisno od zemlje, nije regulisan propisima, ali postoji kao običaj da se časti onaj ko je pružio neku uslugu, poslužio u restoranu, nosio kofer u hotelu, kao taksista prevezao putnika i slično.

Genov je ocenio da bi tu praksu trebalo regulisati propisima, a na pitanje koliko bi trebalo da iznosi ova čast, rekao je da se ona kod nas obično kreće do 10 odsto. 

I dok ugostitelji "glasno" traže obavezan bakšiš, jer bi tako konobari bili stimulisani i ne bi bežali u inostranstvo, zaposleni u drugim profesijama kao što su: taksisti, frizeri i prodavci, postavljaju pitanje da li bi to moglo da se primeni i u njihovim uslužnim delatnostima. 

Foto: Youtube PrintScreen/SPONoviSad

 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da bi pitanje obaveznog bakšiša trebalo zakonom da se reguliše.

- Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a to je na Zapadu već uveliko praksa. Svakako to bi moralo da se reguliše kako bi vlasnici restorana, kafana i kafića bakšiš isplaćivali konobarima i da se taj iznos ne oporezuje. U našoj potrošačkoj kulturi bakšiš se ostavlja i taksistima i frizerima. I u tim delatnostima bi moglo da se uvede da bakšiš bude uključen u račun, koji bi obavezno bio dostavljen potrošaču - dodaje Papović. 

On objašnajva da je zlatno vreme bakšiša prošlo, jer potrošači sve manje koriste keš.

- Sve više se plaća platnim karticama i zato se i sve manje bakšiša ostavlja, To je još jedan razlog zašto bi bilo dobro rešenje da bakšiš bude uključen u račun - dodaje Papović. 

Foto: Unsplash.com

 

Međutim, čini se da taksisti nisu oduševljeni ovakvim predlogom.

Predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB Vlado Bulatović kaže za K1info da obavezno ostavljanje bakšiša ne treba da bude obaveza ni u jednoj delatnosti, već lični izbor pojedinca, odnosno mušterije.

- Nisam za to da se insistira na bakšišu u ugostiteljskim objektima. Ukoliko je gost zadovoljan on će sam osetiti potrebu da časti konobara. Naravno da i taksisti vole kada im neko ostavi bakšiš, jer je to znak da je mušterija zadovoljna, ali nikako ne bih insistirao da to bude obaveza. Nije svaki taksita isti, mušterije vole čisto vozilo, uredni, vozača ljubazan, koji će sigurno i bezbedno da voze. Zato i dobijamo bakšiš. Međutim, nije slučaj sa svim kolegama da rade profesionalno svoj posao. U našoj branši bilo je taksi aocijacija koje su nudile popuste iako je Zakonom regulisano da smo dužni da naplatimo iznos koji prikaže taksimetar, a s druge strane taksi preduzetnici koji su to radili nisu plaćali porez. Tim strankama nije bio bitan kvalitet usluge, već cena, pa su se vozili u raspadnutim vozilima i tražili što veći popust Obaranje propisanih cena koje garantuju isplativost taksi delatnosti su nedopustive stvari u našem poslu - kaže Bulatović, i nadglađava da se na računu u restoranima naplaćuje kurver uz svaku porudžbinu.

On dodaje da nije toliko važan iznos bakšiša već sam čin mušterija.

- Kvalitet rada je najbolja reklama.Recimo, dešava se da stranci koji idu do aerodroma po zakazanoj vožnji u Sigurnom taksiju BG, ostavi sve dinare koje ima kod sebe, jer mu više nisu potrebni, ide iz Srbije. S druge strane, ima mušterija koje "zaokruže" cifru i časte manje iznose. Sve zavisi kako su ljudi navikli, ali iznos bakšiša, ipak najviše zavisi od toga koliko je potrošač zadovoljan, i tako bi trebalo da ostane za sve delatnosti, pa i ugostiteljsku. Ukoliko bakšiš postane obaveza, to znači da je usluga poskupela i onda to gubi smisao - dodaje on.

Foto: Privatna arhiva

 

Da su mušterije u Srbiji, uprkos svim poskupljenjima i te kako galantne, otkrila nam je frizerka Aleksandra Hebilji, iz salona "Beauty box".

- Ne mislim da bi bakšiš trebalo da se uvede kao obavezna stavka na fiskalnom računu, jer je to stvar naše potrošačke kulture i ličnog izbora mušterije, a ljudi već imaju razvijenu svest o tome. Mušterije koje su zadovoljne frizurom, uslugom i koje cene trud i predan rad, uvek ostave bakšiš. Pre nekoliko dana jedna mušterija mi je ostavila 5.000 dinara, jer je bila prezadovoljna, Naravno, to se ne dešava često, ali ima i takvih primera. Cenim svaki dinar koji mi mušterije ostave i veliki mi je kompliment kada me časte. I sama ostavljam bakšiš konobarima u restoranima i kafićima, ali samo kada sam zadovoljna uslugom - dodaje ona. 

Bakšiš u svetu

Evropa

U većini evropskih zemalja, uobičajena je praksa da se u restoranima ostavlja bakšiš od 10 do 15 posto celog iznosa računa. Drugačiju politiku možete očekivati jedino u Francuskoj. U ovoj zemlji  uobičajena je praksa ostavljanja bakšiša i do 20 evra u restoranima, dok u kafićima bakšiš iznosi od 1 do 3 evra zavisno od kvaliteta usluge.

Prilikom korištenja taksi usluga najčešće se ne očekuje ostavljanje napojnica, ali je poželjno zaokružiti račun na veći iznos i tu razliku ostaviti kao simboličan bakšiš. Što se tiče hotela uobičajeno je ostavljati od 1 do 3 evra, dok se u Holandiji i Belgiji ne očekuje davanje dodatnih napojnica s obzirom da je trošak usluge uračunat u samu cenu boravka.

U italijanskim restoranima napojnica je obično uključena u račun, ali mnogi lokalni stanovnici i turisti će ostaviti dodatnih 1 do 2 evra na stolu za dobru uslugu. U baru zaokružite na najbliži evro po piću. U taksiju se bakšiš ne očekuje, ali zaokružite cifru ako je vožnja bila prijatna.

SAD

U restoranima se ostavlja 15 do 20 posto iznosa računa, a ako je usluga bila nezadovoljavajuća preporučuje se ostavljanje ispod 10 posto iznosa računa. Konobarima se napojnice mogu davati na dva načina. Možete ostaviti dolar po piću ili 15 do 20 posto po računu, a isti postotak od računa ostavlja se i vozačima taksija.

U hotelima su ta pravila nešto drugačija i razlikuju se u zavsinosti od kvaliteta hotela u kojem se nalazite. Ali, neko opšte pravilo je da se ostavlja od 2 do 5 evra zavisno od usluge koja vam je pružena, a bakšiš se ostavlja svima, od sobarica, vratara, osoblja koje vam dostavlja hranu u sobu pa čak i recepcionerima.

Tajland, Bali, Tunis, Maroko, Kuba

U restoranima ovih zemalja očekuje se da ostavite bakšiš od 10 do 15 posto iznosa računa. Za usluge taksi prevoza poželjno je ostaviti i do 3 evra bakšiša što je recimo praksa na Kubi. U hotelima se napojnice ostavljaju i osoblju i sobaricama, a one se kreću evro i više. Napojnice za sobarice možete ostaviti ispod jastuka ili u pepeljarama.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vanja

U Srbiji je život loš, mala su primanja tako da je ova ideja o uključivanju bakšiša u raćn suluda.

09.02.2023 13:28