Ekonomija > Čuvarkuća

Tamo gde bude proglašena suša RATARI ĆE IMATI OLAKŠICE DRŽAVE, suncokret može u IZVOZ

Ministarstvo će predložiti da se odlože dospela dugovanja poljoprivrednika kako bi lakše podneli gubitke zbog suše

Autor: Tanjug

04/08/2022 > 18:26

podeli vest:

Tamo gde bude proglašena suša RATARI ĆE IMATI OLAKŠICE DRŽAVE, suncokret može u IZVOZ
Foto: Pexels.com


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da neće biti zabrane izvoza suncokreta što je jako dobro za poljoprivrednike, rekao je danas posle sastanka u ministarstvu predsednik Udruženja poljoprivrfednika i seljaka Srbije Vukašin Baćina.

- Kad nema zabrane i cena može da se tržišno formira - ocenio je on.

Naglasio je da je još četiri njihova zahteva ministar uzeo u razmatranje dok ih je za peti, koji se tiče naplate takse za odvodnjavanje, uputio na pokrajinskog premijera Igora Mirovića.

Naveo je da je tražena pomoć zbog posledica suše u Vojvodini, pogotovo u Banatu.

- Ceo Banat je u problemu zbog suše. Ministar će nam pomoći tako što će napraviti kontakt sa bankama i u narednih nekoliko dana banke će dobiti saglasnost od Ministarstva da se odlože krediti na godinu dana svim poljoprivrednicima - rekao je on i dodao da će to pomoći poljoprivrednicima da prežive ovu sušnu godinu.

Foto: Pexels.com

 

Baćina je rekao da će Ministarstvo odložiti plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u regionima gde bude proglašena suša.

- U pitanju je dobar deo Vojvodine. Ministar je kazao da će biti proglašena suša na tetoriji celog Srednjeg i Severnog Banata, a na ostalim mestima biće proglašena na nivou lokalnih samouprava. Ministarstvo će to učiniti uz praćenje nivoa padavina preko RHMZ-a - kazao je.

Ocenio je da to poljoprivrednicima mnogo znači jer nemaju novca da plate taj zakup.

Razgovarano je i o cenama dizela i veštačkog đubriva, a Baćina kaže da je ministar rekao da je za državnu podršku za te namene neophodan rebalans budžeta.

- Treba da sačekamo rebalans budžeta. Do tada povećane su kvote na NIS pumpama za gorivo. Pa poljoprivrednik može da natoči tri puta dnevno - rekao je on.

Baćina je ocenio da ni to rešenje nije dovoljno dobro jer NIS pumpe mogu da budu i udaljene.

Sledeće godine ratari gorivo mogu da sipaju na najbližoj pumpi 

- Uspeli smo da se dogovorimo sa ministrom da od sledeće godine Ministarstvo tu subvenciju za gorivo nama da preko računa i da mi možemo sami da sipamo gorivo na najbližoj benzinskoj pumpi - rekao je on.

Baćina je rekao da je na zahtev da se isplate preostala sredstva poljoprivrednicima za kupljenu mehanizaciju ministar odgovorio da je i za to potreban rebalans budžeta.

Baćina je najavio da će podneti zahtev da ih primi pokrajinski premijer kako bi pričali o naknadama za odvodnjavanje.

 

 

 

Ostavite komentar