Ekonomija > Čuvarkuća

Srce biralo selo, pamet koze: Marija Prekić iz sela Lipovac uspešna u proizvodnji kozjeg sira

Za uspeh Marije zaslužne i tri generacije Prekića, koji žive pod istim krovom

Izvor: K1info/RINA

16/03/2023 > 18:23

podeli vest:

Srce biralo selo, pamet koze: Marija Prekić iz sela Lipovac uspešna u proizvodnji kozjeg sira
Foto: RINA


Iako kozarstvo nije popularno kao ovčarstvo i govedarstvo, Marija Prekić iz gornjjomilanovačkog sela Lipovac upravo u ovoj grani stočarstva vidi perspektivu. Pre godinu dana odlučila je da sedam muznih grla zameni sa nekoliko koza, a danas je ova vredna žena u čitavom kraju prepoznata po najkvalitetnijim proizvodima od kozjeg mleka. Najtraženiji je njen nadaleko čuven sir.

- Godinama sam želela da imamo koze, ali sam tu želju sprovela u delo u trenutku kada smo zajednički odlučili da više ne držimo krave. Niska otkupna cena mleka i neprofitabilnost u ovoj proizvodnji samo su doprineli da se ubrzam u toj nameri i kupim koze - kaže Marija Prekić za agenciju RINA i dodaje da je zahvaljujući podršci porodice u toj nameri i uspela.

Foto: RINA

 

Za svoj uspeh kaže da nije zaslužna samo njena upornost i tvdoglavost, već i podrška svih članova porodice Prekić, koju čine tri generacije pod jednim krovom. Svekrva LJiljana i svekar Milan ceo svoj radni vek proveli su radeći, a takav primer sledi i snajka Marija.

- Na selu se nema radno vreme, radi se od jutra do mraka. U trenutku kada se svekrva razbolela i taj težak period koji je iza svih nas danas u neku ruku smatram blagoslovom jer smo naučili da vrednujemo na izgled jednostavne stvari i da više vremena provodimo zajedno, svi na okupu. Suprug je na poslu, ja sam se opredelila za koze i preradu mleka, a najstariji čuvaju najmlađe, jer imaju unuke, Veljka, Mateju, Ognjena i Pavla i tu su da pritrče u pomoć - kaže Marija inače majka četvoro dece koja sve stiže.

Foto: RINA

 

Iako se nikada pre nije bavila poljoprivredom, a kamoli proizvodnjom sira , Mariju to nije sprečilo da se upusti u pustolovinu iz koje je izašla kao pravi majstor. Dnevno pomuze oko deset litara mleka od koga dobija dva kilograma sira. Kada je reč o procesu proizvodnje, najbitnije je da nakon pto se mleko usiri i iseče u kocke, odvaja surutka i gruda koje se stavljaju u grudnjaču.

Foto: RINA

 

- Planiram i da proširim proozvodnju, a ako sve bude kako treba čak i da otvorim mini mlekaru. Za kozu kažu da je pokretna apoteka, a benefiti po zdravlje ljudi su opšte poznati. Ono što me je iznanadilo jeste da ne vlada samo ogromna potražnja za mlekom i sirom, već i za surutkom. Ona se pokazala kao pravi eliksir zdravlja - kaže Marija.

Foto: RINA

 

Za sada, svojim proizvodima dodala je vrednost, pa se pored običnog kozjeg sira, u ponudi Marije Prekić može naći i sir u maslinovom ulju sa raznolikom dodacima poput bosiljka i raznovrsnog lekovitog bilja.

 

 

 

Ostavite komentar