Ekonomija > Čuvarkuća

Zašto su KESICE ČIPSA uvek POLUPRAZNE, proizvođači tvrde da nije prevara

Bez obzira gde ili koju marku kupujete, kada otvorite kesu čipsa - ona je skoro uvek upola prazna

Autor: tasteofhome.com

24/06/2022 > 13:36

podeli vest:

Zašto su KESICE ČIPSA uvek POLUPRAZNE, proizvođači tvrde da nije prevara
Foto: Pixabay.com


Ako ste ljubitelj brze hrane, sigurno ste do sada primetili ovu irirtirajući pojavu: bez obzira gde kupujete ili koju marku kupujete, kada otvorite kesu čipsa - ona je skoro uvek upola prazna. Ovo može biti prilično razočaravajuće ali zapravo postoji dobar razlog za to, prenosi tasteofhome.com.

Iz proizvodne industrije objašnjavaju da je prazan prostor namerno ostavljen oko proizvoda i da predstavlja tampon zonu koja treba da štiti slasne grickalice od oštećenja. Put od proizvodnog pogona do krajnjeg kupca može biti prilično turbulentan i da nema tampon zone - čips bi se najverovatnije izlomio i izmrvio.

I još jedna informacija - kesice čipsa nisu ispunjene vazduhom već azotom. I ne brinite - azot je prirodni gas i potpuno je neškodljiv a skoro 80 odsto vazduha koji dišemo čini azot. Proizvođači čipsa pune kese ovim gasom za konzerviranje kako bi čips ostao svež jer da ih pune običnim vazduhom, čips bi se verovatno pokvario. 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da je produžilo rok trajanja, već je i doprinelo boljem ukusu.

Ako i dalje smatrate da ste prevareni, pogledajte neto težinu koja je zapisana na kesici čipsa pa izmerite kod kuće da li ste dobili ono što ste platili. Tako ćete najbolje rešiti dilemu da li da u buduće kupujete ove slane grickalice.

Ostavite komentar