Ekonomija > Čuvarkuća

Ministarstvo tvrdi: Peleta po OGRANIČENOJ ceni će BITI, na stovarištima kažu - TEŠKO

Oko 60 odsto stovarišta koje su obišle inspekcije mogu da isporuče pelet u roku od 10 dana po Uredbom utvrđenoj ceni, ističu u Ministarstvu

Autor: K1info

29/09/2022 > 08:40

podeli vest:

Ministarstvo tvrdi: Peleta po OGRANIČENOJ ceni će BITI, na stovarištima kažu - TEŠKO
Foto: Pixabay.com


Jutra su postala svežija i građani koji se u hladnim mesecima greju na pelet našli su se u problemu jer ga jednostavno na stovarištima, i tamo gde su ga lane kupovali, sada nema.

- Zima je sve bliže a rešenje se ne nazire - kažu građani koji su se u pelet uzdali kao način da zagreju kuće.

Istraživali smo šta se zaista dešava sa cenom peleta i da li može nešto da se pazari u okviru cene od 320 evra po toni, koliko iznosi ograničena cena za taj proizvod a na osnovu vladine Uredbe.

Na nekoliko stovarišta su nam rekli da peleta po ovoj, limitiranoj ceni teško da će biti u narednim sedmicama.

- Ako se nastavi ovako da se cena drži na tom nivou od 320 evra teško da će ga biti . Ne znam ništa više da vam kažem - rekao je zaposleni na jednom stovarištu za K1info.

Pokušali smo da vidimo da li ima alternative i firma nadomak Beograda nudi pelet od suncokretove ljuske za 300 evra po toni, ali bez prevoza. Prevoz plaća onaj ko kupuje.Na isporuku se čeka dve do tri sedmice.

Jedan građanin nam reče da je to skupo za pelet od suncokreta jer je on pre dve godine bio znatno jeftiniji od peleta od drveta.

- Koliko znam pelet može da se pravi od svega što može da se presuje. Verovatno će ljudi kupovati i grejati se na ono šta nađu ako se nešto ne promeni na tržištu u narednih nekoliko sedmica. Na kraju uvek možete da uključite TA peć kad ima struje - kaže Nikola M. iz Borče.

U oglasima smo videli i da se nudi pelet od bora i od ljuske suncokreta i to iz Belorusije. Cena 330 evra po toni, ali je to cena za veletrgovce, ne za građane.

Pojedini forumi popularišu upravo pelet od ljuske suncokreta kao jeftiniju varijantu da se prezimi, ali ne mogu svi kotlovi da ga koriste.

Foto: Pixabay.com

 

Na većini stovarišta su nam rekli da peleta nema trenutno a i to malo što su imali se zakazivalo tri sedmice ranije tako da su prodali ono što su imali. 

Cena kubika drva premašila 100 evra

U odnosu na prošlu godinu, cena drva je udvostručena. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila - kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada dinara, prenosi RTS.

- Maja maseca cena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno - smatra jedan građanin.

Pelet je trebao da bude najjeftiniji za grejanje, a sada ispade najskuplji, žale se građani uz opasku da neki od njih mogu da pređu na grejanje ugljem, ali i do uglja je sada teško doći.

Foto: Pixabay.com

 

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa "Srbijašumama" angažovana i Vojska, kako bi se obezbedile dodatne količine drva, prenose mediji.

Stanje na terenu - evo šta kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike

Vlada Srbije je 4. avgusta donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta koja je doneta sa ciljem zaštite energetske bezbednosti i kojom je predviđeno da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba važi 90 dana od dana stupanja na snagu, ističe za K1info Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Na pitanje da li su inspekcije naišle na nepravilnosti na terenu u smislu da ima stovarišta ili preduzeća koja pelet prodaju po višoj ceni od one koja je preporučena /320 evra po toni/ i, ako ih ima, gde su te nepravilnosti uočene iz Ministarstva je za naš portal stigao odgovor.

Foto: Pixabay.com

 

Svaki četvrti trgovac ili stovarište imalo je nepravilnosti u poslovanju 

Rezultat kontrole koju su obavili šumski i tržišni inspektori na terenu u 90 opština (zaključno sa 21. septembrom ove godine) u Srbiji je:

Kod 286 subjekata je utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju (registrovani su u APR-u kao trgovci, drvni sortimenti poseduju šumski žig i propratnicu, kontrola cene peleta je u skladu sa uredbom);
Kod 98 subjekata su utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba;
Oduzeto je 570,47 kvadratnih metara drveta i 1,5 tona nedeklarisanog peleta.
Kod jednog subjekta kontrola je u toku.

 

Kada je u pitanju raspoloživost peleta, od 54 ispitana preduzeća

•      Kod 17 njih peleta ima na stanju i odmah se preuzima

•      Drugih 14 ima na stanju, rok isporuke 7-10 dana

•      Kod 10 ispitanih raspoloživost se očekuje od 1. oktobra,

•      Kod 13 ispitanih subjekata nema peleta i ne očekuju da će ga biti, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Zaklјučno sa 21. septembrom 2022, koordinisane kontrole šumskih i tržišnih inspektora su u 90 jedinica lokalne samouprave (Niš, Leskovac, Pirot, Kralјevo, Negotin, Majdanpek, Ivanjica, Kuršumlija, Kruševac, Beograd, Ćuprija, Šabac, Bajina Bašta, Kladovo, Bela Palanka, Valјevo, Mali Zvornik, Ljubovija, Šimanovci, Novi Sad, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Čačak, Kula, Lučani, Novi Pazar, Nova Varoš, Prijepolјe, Krupanj, Žagubica, Kučevo, Sjenica, Požarevac, Babušnica, Medveđa, Bolјevac, Sevojno, Užice, Sombor, Bojnik, Svilajnac, Surdulica, Vladičin Han, Veliko Gradište, Trgovište, Bač, Ub, Lajkovac, Banja Kovilјača, Kragujevac, Čajetina, Vlasotince, Požega, Arilјe, Bačka Palanka, Kocelјeva, Kosjerić, Loznica, Novi Bečej,  Alibunar, Vršac, Šid, Vrbas, Kovin, Grocka, Pančevo, Bosilegrad, Aranđelovac, Knjaževac, Mionica, Vranje, Apatin, Zaječar, Dimitrovgrad, Jagodina, Golubac, Trstenik, Lazarevac, Brus, Paraćin, Obrenovac, Bujanovac, Sokobanja, Rekovac, Priboj, Bor, Smederevska Palanka, Aleksandrovac, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac) izvršile kontrolu 385 subjekata (stovarišta, prodajnih mesta, fabrike peleta, prilazni putevi, privatni placevi, pijace) sa ciljem da se utvrdi da li se prodavci i oni koji nude pelet pridržavaju Uredbom utvrđene cene, te da li te robe ima u ponudi.

 Stovarišta su se pridržavala propisane cene, precizira se u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Bojan

Nije tacno. Sva stovarista koja sam zvao danas. nemaju i nece imati peleta! Sram da vas bude!

03.11.2022 15:07