Ekonomija > Čuvarkuća

DOSTA SU NAS PLJAČKALI! Sada će oni morati da papreno plate

Četiri trgovinska lanca dogovarali cene i PRAZNILI NOVČANIKE GRAĐANA, slede im drakonske kazne

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/10/2024 > 12:01

podeli vest:

DOSTA SU NAS PLJAČKALI! Sada će oni morati da papreno plate
Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Shutterstock


Zbog sumnje da su se dogovarali o cenama, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv Delezea, pod čijim krovom posluje Maksi, zatim Merkatora, u čijem sastavu su Roda i Idea, kao i Univereksporta Novi Sad i Dis-a. 

Razlog je osnovana pretpostavka Komisije da su ovi trgovinski lanci, koji, inače, drže više od 50 odsto tržišta maloprodaje, izigrali konkurenciju zaključivanjem restriktivnog sporazuma iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije, ili prevedeno - da su se dogovarali o cenama!

Kako je rečeno u Komisiji za zaštitu konkurencije, "učesniku na tržištu kome se utvrdi povreda konkurencije može biti izrečena povreda konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa do 10 odsto o ukupnog godišnjeg prihoda u godini koja prethodi rešenju o povredi ostvarenog na teritoriji Srbije".

Foto: Shutterstock

 

U tekstu, koji je objavljen u "Večernjim novostima", navodi se da bi četiri trgovinske kuće, protiv kojih je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula postupak zbog sumnje na dogovore oko cena, bile najstrože kažnjene, odnosno, ostale bi bez 10 odsto svog ukupnog godišnjeg prihoda. Njihovi bilansi pokazuju da je ta desetina vredna oko 32.3 milijarde dinara, tačnije 276 miliona evra.

Sve četiri kuće lane su imale ukupan poslovni prihod od 323,1 milijarde dinara. Najveći ceh, odnosno, polovinu ukupne kazne, ako se utvdi njihova krivica, platio bi "Delez" koji je prošle godine upisao poslovnu dobit od 155,5 milijardi dinara. Njihova sankcija bi iznosila 15,5 milijardi dinara, odnosno 132,5 milione evra.

Sledi "Merkator S" koji je lane prijavio prihod od 102 milijarde dinara, pa bi mogao da ostane bez deset milijardi dinara, što je skoro 88 miliona evra. 

"Univereksport" je u 2023. godini prihodovao ukupno 38,2 milijarde, pa bi njegov deo sankcije bio oko 3,8 milijardi dinara, ili 32, miliona evra. Najmanji prihod među ovom četvorkom imao je DIS - 27,4 milijarde dinara, a ako im bude ispisana maksimalna mera morali bi da plate 23,4 miliona evra. Naravno, ukoliko se dokaže njihovo dogovaranje oko cena i propiše se maksimalna kazna.

Potrošači međutim, sumnjaju da će i ovi veliki igrači biti kažnjeni najvećim kaznama koje propisuje zakon. Kako smatraju, kazne se često smanjuju i ne predstavljaju nikakvu prevenciju kojom bi se sprečilo nesavesno ponašanje i ubuduće. Kako tvrde, naime, da firme blagom politikom ne osećaju posledice svoje prakse i da im se isplati da plate penale i nastave da rade po starom.

- Dosadašnja praksa pokazuje da niko dosad nije sankcionisan maksimalnom kaznom, već da su im uvek određivane blaže sankcije za povredu konkurenicje. To je bio slučaj i sa kafom, gde je bio pokrenut postupak za povredu konkurencije, ali su zaobiđene najrigoroznije kazne. Ipak, pokretanje ovakvog postupka dokaz je da su naše sumnje bile opravdane. Antimonopolska komisija je poređenjem nabavnih i prodajnih cena sa rafa utvrdila da su cene istih proizvoda iste u svim trgovinskim kućama koje su kontrolisali, iako im se uslovi navavke razlikuju - kaže Marko Dragić, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) za Novosti.

Foto: K1info

 

Da li je moguće da će i ovog puta biti zaobiđene maksimalne kazne potvrđuju i to što što pri izricanju postoje mnogi olakšavajući elementi?

- Visina mere zaštite konkurencije zavisi od okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, tako da ne postoji unapred utvrđen iznos mere zaštite konkurencije za svaku vrstu povrede, pa se obračunava za svaki postupak posebno na osnovu kriterijuma iz akata Komisije - ističu za "Novosti" u Komisiji.

Olakšica za trgovca bi mogla da bude i to da pri povredi konkurencije svojim postupcima nije verovao da će do toga da dođe, kao i da nije bio svestan te mogućnosti.

Kriterijumi pri ocenjivanju kazne su i težina, posledica i trajanje povrede konkurencije, ali bi mogla da se "oprosti" ako je nastala kratkotrajna i neznatna povreda konkurencije ili su izostale njene štetne posledice.

Foto: Freepik.com

 

Kriterijum je i da li je to prva povreda konkurencije ili je u tom nedelu povratnik. Takođe, pri računjanju kazne vodi se računa i da li je bilo podstrekavanja drugih učesnika na tržištu u akcijama koje za cilj ili posledicu mogu da imaju značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije. Bitno je i vreme kada se zaustave radnje koje predstavljaju povrede konkurencije, ali je olakšavajuća okolnost ako je ceo posao obustavljen pre nego što je namera otkrivena.

U odmeravanju kazne uzima se i koje mere su preduzete za otklanjane nastalih do enormnog uvećanja kazne za onog ko bi nastavio sa istom ili drugom povredom konkurencije.

Tokom višemesečnog praćenja za 35 šproizvoda KZK he utvrdio da su one identične u sve četiri trgovinske kuće, uz različite uslove nabavke. 

Vrednost potrošačke korpe sa 45 odabranih proizvoda se neznatno razlikuje kod ovih trgovinskih lanaca, dok je znatno niža u maloprodajnom objektu koji ima najnepovoljnije komercijalne uslove nabavke. U KZK navode da je tržište maloprodaje u Srbiji ostvarilo vrednosni rast od 7,2 odsto u periodu od aprila 2023. do marta 2024. u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je količinski tržište zabeležilo blagi pad od 1,9 procenata.To znači da su prometi u trgovinama rasli, iako su potrošači kupovali manje robe. U tom periodu, prema zaključku Komisije, porast cena u maloprodaji je bio gotovo duplo veći od inflatornih pritisaka. Poslovna dobrit četiri trgovine kuće 2016. godine iznosila je 3,7 milijardi dinara, a lane je dostigla iznos od 18,6 milijardi dinara.

Čak pet puta više. Komisija je konstatovala kontinuirani rast, stopa bruto marži od nabavne vrednosto koja je 2016. kod stranaka u postupku u proseku iznosila 19 odsto, dok je 2023. bila 38 odsto. 

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je i predmet povodom informacija iz Zaključka Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, kojim se pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv četiri privredna društva: “Delez", "Merkator S", "Univereksport-import" i "DIS", zbog provera da li se u postupcima ovih društava eventualno stiču i elementi krivičnog dela. Više o tome možete pročitati OVDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar