Ekonomija > Čuvarkuća

Stovarišta prodaju PELET "NA KAŠIČICU", čekaju da ISTEKNE UREDBA o ograničenoj ceni

Građani su ubeđeni da proizvođači namerno ne isporučuju pelet po ceni od 320 evra, te da će ga biti kad zahladni ali po višoj ceni

Autor: k1info/Alo.rs

22/10/2022 > 16:59

podeli vest:

Stovarišta prodaju PELET "NA KAŠIČICU", čekaju da ISTEKNE UREDBA o ograničenoj ceni
Foto: Shutterstock


Peleta i dalje, po limitiranoj ceni, nema u prodaji. Građani su na listi čekanja, pa kako stovarište dobije neku količinu, tako ih poziva da preuzmu ugovorenu količinu.

- Komšije koje su se do prošle godine grejale na pelet, ove su odustale od toga i prešle da se greju na struju - kaže Nataža, jedan od kupaca, i dodaje da se njena porodica nada da će ipak uspeti da nabave dovoljno peleta, pa makar i po novoj ceni, kada početkom novembra istekne Vladina uredba o ograničenju cene.

Građani su ubeđeni da proizvođači peleta čekaju da istekne uredba o ograničenoj ceni, te da će ga početkom novembra biti, ali po novoj ceni.

U oglasima na internetu neki su čak istakli da nemaju pelet, ali ima i onih koji ga, iako je zagarantovana cena 320 evra (38.000 dinara), prodaju za 390 evra onaj iz Rusije. Naravno, ima oglasa za pelet po ceni od 315 evra, ali ga trenutno nema.

"Agro pelet! od sojine slame u Žablju košta 28.000 dinara, ali se na objavljeni broj telefona niko ne javlja. Ova vrsta ima slabiju energetsku moć, pa je zato i jeftiniji.

Vladanka D. iz Požarevca ističe da „po toj limitiranoj državnoj ceni od 320 evra nema da se kupi pelet u tom gradu“.

Vlada je 4. avgusta donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Početkom novembra ističe 90 dana, koliko je Uredba na snazi, pa se očekuje da će se pelet pojaviti u prodaji, ali po ko zna kojoj ceni.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je krajem avgusta najavila stabilizaciju tržišta i da će drveta kao sirovine biti dovoljno za sve proizvođače.

- Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP "Srbijašume" kod Knjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače - rekla je tada ministarka rudarstva i energetike Mihajlović.

Znatno poskupeo prevoz peleta, kad se sve sabere košta do 45.000 dinara po toni 

Pošto su resorne državne službe pooštrile kontrolu, a inspektori na terenu počeli da kažnjavaju one koji krše odluku o ograničavanju cene peleta, mnogi su se dosetili kako da zaobiđu propise i zarade više tako što su papreno podigli cenu prevoza, pa tona peleta košta između 40.000 i 45.000 dinara! Mnogo puta se dešava da građani budu stavljeni pred svršen čin - po principu „uzmi ili ostavi“, ali većina plati to što im stovarišta traže jer se plaše da će ostati bez ogreva, kaže građanin iz Borče kome se upravo to dogodilo.

- Kad su mi javili da je pelet stigao, bio sam presrećan, konačno mogu da prestanem da brinem! Rečeno mi je da je tona 38.000 dinara, a kada su stigli pred kuću, rekoše mi da je poskupeo prevoz, pa kada sam preračunao, ispalo je da me tona košta 42.000 dinara. Razmišljao sam da pozovem inspekciju, ali ko zna kada bih dočekao novu turu i po kojoj ceni - rekao je.

 

 

 

Ostavite komentar