KORIŠĆENJE ELEKTRONSKIH KAPIJA NA AERODROMU "NIKOLA TESLA" Evo šta je saopštio MUP tim povodom
Vesti
Gore društvene mreže
podeli vest:
Ostavljanje bakšiša konobarima u kafićima i restoranima oduvek je tema oko koje se žustro diskutuje, ponekad čak i ostrašćeno raspravlja. Dok jedni smatraju da je bonton ostaviti napojnicu osobi koja vas uslužuje, drugi imaju stav da su za radnici za svoj posao već plaćeni i da je dobra volja ukoliko neko odluči da plati više nego što iznosi račun.
Upravo zato je ispod jednog video snimka nastao svojevrstan sukob, nakon što je radnica iz jednog poznatog uslužnog objekta objasnila koliki bakšiš treba ostaviti kobobaru u odnosu na iznos računa hrane i pića koji su gosti konzumirali.
"Ne znaš koliki bakšiš da ostaviš kada popiješ kafu? Ja ću ti pomoći. Postoji pravilo da uvek od ukupnog iznosa ostaviš 10% bakšiša. Ako si popio kafu od 300 dinara, ostavljaš 30. Ako je tvoj račun, ipak, 3.500, ostavljaš 350. Sa ovim nema greške", ispričala je ona za Instagram stranicu lokala u kom radi, a snimak je odatle preuzet i objavljen na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, gde je naišao na popriličan broj negativnih reakcija.
Inače, u Sjednijenim Američkim Državama i jeste pravilo da se ostavlja bakšiš, pa čak i na računu gosti dobijaju više predloga za iznos napojnice koju je poželjno ostaviti. Kako to nije slučaj i u našoj zemlji, jasno je zašto su osvanuli brojni negativni komentari.
"Bože, koliko su postali bezobrazni. Stati, pa gledati. Mnogi ljudi rade mnogo teže poslove za manje novce i ne prose za bakšiš", "Bakšiš je u srazmeri sa uslugom. Ako konobar do stola dolazi kao da kreće u Maričku bitku, ne dobije ništa. Prijatno osoblje dobija dobar bakšiš. Jednostavno je", "A da li treba da da i student koji je ušao u kafić dok čeka sledeće predavanje, ili srednjoškolac, ili roditelj koji čeka intervenciju deteta u bolnici? Ništa nije obaveza, sve je dobra volja", "Zauvek fascinantno kako se napojnica daje samo u tri određene kategorije poslova. Kad ćete dati napojnice zubarima, blagajnicima, čistačicama, a ne samo konobarima, noktarkama i frizerima?", "Pravilo je da ne moram baš ništa, ali ostavljaću sve dok ne počnu ovako da me nerviraju", pisalu su redom tviteraši ispod snimka.
Drugi su naglašavali da je bakšiš znak zahvalnosti za ljubaznost i prijatnu uslugu, ali da ne treba da insistiramo na pravilima koja nigde nisu ozvaničena.
BONUS VIDEO:
Video snimak konobarice brzo je postao viralan i ljudi ne prestaju da komentarišu
23.07.2023
(Ne)potrebno znanjeA on je mislio da joj se sviđa i da ga zato časti pivom...
13.04.2023
RegionPričao je duže vreme da će skočiti sa zgrade i na kraju je to i učinio
08.10.2024
SudbineAmerički koktel majstor objavio je video u kojem objašnjava šta radi kada ne želi da gost nastavi sa alkoholisanjem
23.09.2023
(Ne)potrebno znanje
Ostavite komentar