NE DIRAJ TURŠIJU KAD SI U "ONIM DANIMA"! Ne može da uspe, pa me poštedi i stavi je ti!
U Rumuniji se već vekovima prenosi zanimljivo verovanje – žene koje imaju menstruaciju ne bi smele da kisele povrće
Izvor: K1info
Autor: Milica Maksimović
11/02/2025 > 17:00
podeli vest:
Foto: Shutterstock
Znate kako sve priče krenu onako, uz kafu, sa koleginicama, pa gde je koja bila, šta je radila i onda jedna kaže, "Znaš šta se desilo mom mužu...". Verujte, najbolje priče kreću tako.
I tako uz to čavrljanje uz srk kafe, jedna koleginica reče kako je njen muž na poslovnom sastanku sa jednim čovekom iz Rumunije, ispričao se na temu verovanja, običaja i kako se došlo do turšije, Bog zna, ali poenta je da u Rumuniji žene ne stavljaju turšiju kada imaju menstruaciju. A mi mislili da smo "najluđi"!
Foto: Shutterstock
Srk kafe, pa neverica, smeh do suza i onda, šta bi drugo nego da ovo prenesemo. I da, sigurni smo da posle ove priče, sigurni smo da ćete je se setiti svaki put kad vidite a kamoli probate turšiju.
I tako, kaže dobri čovek koji je došao zarad biznisa a završi sa pričom o turšiji, u Rumuniji se već vekovima prenosi zanimljivo verovanje – žene koje imaju menstruaciju ne bi smele da kisele povrće, jer će turšija – propasti!
Foto: Shutterstock
Turšija i ženska energija – loša kombinacija?
Zamislite scenu: jesen je, pripreme za zimnicu su u punom jeku, na stolu gomila paprika, krastavaca, kupusa… A onda se jedna domaćica seti: „Čekaj, imam menstruaciju!“. Nastaje panika – da li da rizikuje ili da prepusti posao nekome „sigurnijem“? Jer, prema starim pričama,
ako žena u „onim danima“ kiseli povrće, krastavci će postati gnjecavi, kupus će se usmrdeti, a turšija će biti bljutava i beskorisna.
Mudre bake su tvrdile da je sve to zbog „hladne energije“ koju žena nosi tih dana. Nešto u njoj, navodno, ometa proces fermentacije, pa umesto hrskavih kiselih krastavaca dobijate nešto što više liči na naučni eksperiment nego na zimnicu.
Da li nauka podržava ovo verovanje?
Naravno da ne. Nauka će vam reći da su za dobru turšiju ključni kvalitet povrća, dobar odnos soli i vode, kao i temperatura prostorije u kojoj se drži – a ne hormonske promene u ženskom telu. Ali probajte to da objasnite nekoj baki u rumunskom selu! One će vas samo značajno pogledati i reći: „Hajde, samo probaj da napraviš turšiju i videćeš šta će biti!“.
I dok u laboratorijama naučnici mere pH vrednosti salamure, u narodnim kuhinjama važi jednostavno pravilo: „Ako si u ciklusu, kloni se tegle!“.
Foto: Freepik.com
Da li se ovo verovanje i danas poštuje?
Verovali ili ne, mnoge Rumunke se i danas pridržavaju ovog pravila. Možda ne iz straha da će turšija stvarno propasti, već iz praktičnih razloga – kad baka kaže da ne možeš da kiseliš povrće, znači da će neko drugi morati da zavrne rukave! Pametno, zar ne?
U nekim delovima Balkana postoje slična pravila – recimo, žene u menstruaciji ne bi trebalo da mese hleb jer „neće lepo narasti“, a negde se veruje i da tokom tih dana ne treba praviti domaći sir jer se „neće lepo stegnuti“.
Bilo da u ovo verujete ili ne, sigurno ćete sledeći put kad budete pravili turšiju bar na trenutak pomisliti: „Čekaj, je l’ ovo baš pravi trenutak?“ Ako je vaša baka Rumunka, verovatno će vam reći da ipak malo sačekate. A ako volite da izazivate sudbinu – samo napred, pravac kuhinja i neka eksperimenti počnu!
Foto: Shutterstock
A možda, baš zbog ovog pravila, žene u Rumuniji godinama koriste odličan izgovor da se sklone iz kuhinje i prepuste posao nekom drugom. Možda nije naučno dokazano, ali je sigurno – lukavo i korisno!
Ostavite komentar