Kultura i umetnost > Art

U galeriji "Sanjaj" otvorena izložba crteža "Linija Todorova"

Svestrani umetnik i akademik Todor Stevanović predstavio je 28 crteža, stvaranih od 1969. do 1997. godine

Autor: K1info

16/09/2022 > 12:41

podeli vest:

U galeriji "Sanjaj" otvorena izložba crteža "Linija Todorova"
Foto: Anja Zelić


U galeriji "Sanjaj" otvorena je izložba crteža akademika Todora Stevanovića, koji veoma retko organizuje samostalne izložbe u Beogradu. Na izložbi “Linija Todorova” predstavljeno je 28 crteža koji su stvarani od 1969. do 1997. godine, a kolekcionar Vojislav Vićić je omogućio da budu predstavljeni javnosti.

Todor Stevanović nije samo slikar već multimedijalni umetnik, koji je to postao i pre nego je taj izraz nastao, kako je rekao naš cenjeni istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji je otvorio izložbu.

- Todor mi je uvek bio uzor, nedostižan uzor, jer njegova dela možete samo da gledate širom otvorenih usta. Za njim ne treba ni trčati, treba gledati i nešto udahnuti, sve šta se može udahnuti - rekao je Kusovac na otvaranju, kome je prisustvovao veliki broj prijatelja i ljubitelja umetnosti.

Foto: Anja Zelić

Otvaranje izložbe "Linija Todorova" u galeriji "Sanjaj"

Izložba se održava pod sloganom Todorove himne čoveku "Ja sam Ti", koju je prisutnima pročitao Nele Karajlić. Pored crteža, istaknuti su i rukopisi umetnika koji upotpunjavaju izložbu, jer predstavljaju Todorovu filozofiju i posetiocima omogućavaju da na jednom mestu osete vezu između reči i linije, odnosno Todora pesnika i Todora slikara.

Todor Stevanović je uvek bio ispred svog vremena, a tokom više od 60 godina rada se, osim crtežom, grafikom i slikarstvom, bavio i filmom, filozofijom, književnošću, keramikom, mozaikom, likovnom kritikom, teorijom umetnosti.

S obzirom na svoju mnogostranu delatnost, Stevanović je redovni član Srpske akademije nauka (SANU), Udruženja likovnih umetnika (ULUS) i Udruženja književnika Srbije (UKS). Kao slikar redovno je samostalno izlagao od 1956. godine i učestvovao na brojnim likovnim smotrama u zemlji i inostranstvu, a 1999. godine je izlagao i na prestižnom Venecijanskom bijenalu.

Foto: Anja Zelić

Todor Stevanović

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a njegova dela se čuvaju i izlažu u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti i Muzeju grada Beograda, kao i u mnogim muzejsko-galerijskim ustanovama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Engleskoj, Danskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Kanarskim ostrvima, Australiji, Južnoj Americi, SAD, Kanadi, Austriji, Švedskoj, Rusiji.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra, a radno vreme galerije "Sanjaj" je radnim danima od 12 do 20h i subotom od 11 do 15 časova.

Ostavite komentar