Kultura i umetnost > Art

Večeras otvaranje izložbe "Masters of blokčejn" u Ozonu

Radovi su nastali kompjuterskim generisanjem jednog fotošop fajla, gde se u mnogo slojeva izvode određeni elementi i atributi osnovnog lika

Autor: K1 info/Tanjug

27/09/2022 > 13:13

podeli vest:

Večeras otvaranje izložbe "Masters of blokčejn" u Ozonu
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Izložba NFT kolekcije "Masters of blokčejn - Uvod u NFT kulturu" autorke Ivane Ehrensvard, biće otvorena večeras (19:30) u beogradskoj galeriji Ozon u Dorćol placu.

- Nadamo se da će doći svi koji su zainteresovani da saznaju nešto više o NFT kulturi, NFT kolekcijama i načinu na koji se NFT kolekcije kreiraju - rekla je Ehrensvard Tanjugu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ivana Ehrensvard, autor izložbe

Prema njenim rečima, izloženi su odabrani primerci iz njihove NFT kolekcije koji se nalaze publikovani na "Opensiju", najvećoj platformi za prodaju NFT-ova.

- Posetioci mogu da vide primerke koji oslikavaju NFT kulturu i NFT sleng, proces izrade NFT kolekcije i uzmu katakog koji će verujem svakom ko želi da uđe u ovaj svet služiti kao edukativni priručnik - naglasila je Ehrensvard.

Na izložbi je predstavljen 21 eksponat, a radovi su nastali kompjuterskim generisanjem jednog fotošop fajla, gde se u mnogo slojeva izvode određeni elementi i atributi osnovnog lika, rekla je Ehrensvard.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izložba "Masters of blokčejn - Uvod u NFT kulturu"

PFP kolekcije su uglavnom stripovski izvedeni neobični i živopisni likovi. Vizuelno PFP NFT je najčešće statična i dvodimenzionalna slika koja ima oblik poluportreta i prikazuje životinju, osobu, humanoida ili drugo antropomorfno biće.

Sama kolekcija nastaje kompjuterskim generisanjem prethodno osmišljenog i kreiranog osnovnog lika i zadatih atributa, čime se proporcionalno može dobiti veliki broj generisanih varijanti. PFP NFT kolekcije osmišljavaju i kreiraju grupe umetnika i programera.

Prema rečima Ehrensvard, kompjuterski se generišu u velikom broju primeraka i "dobijaju se unikatno izvedeni radovi, svaki sa svojom posebnom kombinacijom atributa".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izložba "Masters of blokčejn - Uvod u NFT kulturu"

Upitana postoji li na izloženim platnima autorski, ljudski faktor, Ehrensvard je odgovorila da je ljudski faktor presudan a da je "crtež autorski, kao i svi atributi i elementi".

- Autorski je ceo koncept kolekcije, a imamo i upliv veštačke inteligencije, odnosno taj momenat iznenađenja nakon kompjuterskog generisanja - rekla je autorka izložbe.

Ehrensvard je podsetila da je "Masters of blokčejn" prva izložba jedne PFP NFT kolekcije kod nas, a moguće i u svetu. Prethodno je bila organizovana u Beogradu grupna izložba humanitarnog karaktera NFT radova, kao i jedna individualnog umentika.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ivana Ehrensvard i Ana Šćepanović

Izrazivši nadu da će ovom izložbom uspeti da koncept NFT bude približen široj javnosti, Ehrensvard je istakla da je u "Ozonu" izložen i "pametni ugovor", odnosno objašnjenje osnova kreiranja NFT-ova "na jednostavan način, za bolje razumevanje".

Prema njenim rečimna, NFT izložbe polako prerastaju u mejnstrim, jer "sve više i više umetnika iz tradicionalnog ulazi u NFT svet".

Ehrensvard je dodala da se sve više kompanija prebacuje deo svog poslovanja u web3 prostor, a tu blokčejn tehnologija i samim tim NFT nalazi sve veću primenu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izložba "Masters of blokčejn - Uvod u NFT kulturu"

- Ovo je definitivno subkultura. I kao što se o digitalnoj umetnosti nekada nije govorilo kao o umetnosti a sad se nalazi u enciklopedijama umetnosti tako će se desiti sa ovim, svidelo se to nama ili ne - zaključila je Ehrensvard.

Izložba je deo edukativnog projekta "Ejp Skul" kompanije Fiskal solušns i traje u Ozonu do 29. septembra. Kustoskinja izložbe je Ljudmila Ðukić, a dizajnerka Jelena Macanović.

 

 

 

Ostavite komentar