Kultura i umetnost > Film/Serija

Vladimir Aleksić o ULOZI u seriji "Velika igra": Oživeo sam lik OTMENOG MAFIJAŠA koji bez pištolja rešava probleme

Prva sezona italijanske serije "Velika igra" u trajanju od 8 epizoda emitovana je prošle godine na Sky televiziji

Izvor: K1info/Tanjug

11/06/2023 > 11:48

podeli vest:

Vladimir Aleksić o ULOZI u seriji "Velika igra": Oživeo sam lik OTMENOG MAFIJAŠA koji bez pištolja rešava probleme
Foto: Screenshot Tanjug video


Glumac i producent Vladimir Aleksić rekao je Tanjugu da slobodnije igra na italijanskom nego na srpskom jeziku, da je delio scenu sa čuvenim Đankarlom Đaninijem i da pozorišna predstava "Lepa Brena Project" govori o Jugoslaviji, a ne o biografiji slavne pevačice.

Aleksić je jedan od glavnih protagonista italijanske televizijske serije "Velika igra" (Il grande gioco) čija je prva sezona emitovana u trajanju od 8 epizoda, od novembra prošle godine na Sky televiziji.

- Serija se bavi zakulisnim radnjama fudbalskih menadžera. Igram jednu od glavnih uloga uz Frančeska Montenarija i Đankarla Đaninija koji je posebno interesantan našoj publici. U seriji oživljavam agenta Rusa koji dolazi iz Londona da preuzme italijansko tržište - kaže Aleksić.

Kako napominje, u seriji se dešavaju različite stvari, od preprodaje igrača, ljubavnih odnosa, pa sve do novčanih malverzacija...

- Sve se vrti oko novca i načina sticanja što većeg bogatstva - kazao je Aleksić.

Sticajem neverovatnih okolnosti poznati glumac je ušao u priliku da igra u italijanskoj seriji.

Aleksić se našao u Bolonji 1999. godine kao deo predstave Sonje Vukićević.

- U baru nakon predstave upoznao sam neke od članova pozorišne kompanije "Motus"... Želeo sam negde da izađem i pitao sam ih gde da odem u provod to veče. Ispostavilo se da sam razgovarao sa jednim od najznačajnijih reditelja savremenog pozorišta u Italiji. Došao je iz Riminija u Bolonju da gleda našu predstavu "Franc Kafka" - kaže Aleksić i dodaje da mu je posle dva meseca stigao mejl u kojem su ga pozvali da igra u predstavi posvećenoj obeleževanju 2000 godina hrišćanstva.

- Premijera je planirana u čuvenom teatru "Arđentina" u Rimu. Ostao sam bez daha jer sam tada bio stipendista zrenjaninskog pozorišta. Hteli su da rade predstavu sa glumcem koji je stranac i tada nisam znao italijanski jezik. Naučio sam svoj tekst napamet. Nisam osećao taj tekst ali sam razumeo šta znači - kazao je Aleksić i dodao da on glumi na stranom jeziku slobodnije jer neke reči za njega nemaju veliku težinu kao što je slučaj kada neki tekst oživljava na maternjem jeziku.

- Čak mi je koleginica sa seta serije "Velika igra" kazala da neke patetične rečenice u tekstu izgovaram bez patetike. Ona misli da je to tako jer sam stranac i ne osećam italijanski jezik kao što ga osećaju italijanski glumci. Već dugo igram na italijanskom jeziku sa akcentom. Definitivno slobodnije glumim na italijanskom nego na srpskom jeziku - kazao je Aleksić.

On je seriju "Velika igra" snimao, između ostalog, sa slavnim italijanskim glumcem Đankarlom Đaninijem.

- Kada sam video svoju sliku pored njegove na zidu seta gde smo snimali, stvarno sam se uznemirio, jer mi je bilo drago da učestvujem u visoko budžetnom projektu u stranoj zemlji. Đankarlo Đanini ima osamdeset godina i na snimanju su oko nas bili ljudi sa napisanim panelima koje on čita na licu mesta tokom snimanja. U jednoj sceni sam stavio negov tekst ispred svog lica. On mi se zahvaljivao i kazao mi da je sličnu scenu imao na jednom snimanju filma sa Megi Smit - priča Aleksić.

Naš priznati glumac je dobio ulogu u seriji na klasičan način: učestvovanjem na kastingu.

Aleksić napominje da ima agenta u Italiji.

Uloge istočno-evropskih kriminalaca je odbijao jer nije želeo da uđe u kliše.

- Saša Kirilov je Rus koji je došao iz Londona u Italiju. Oživeo sam lik otmenog mafijaša u odelu koji bez pištolja rešava probleme. Poslao sam svoj video na kasting a reditelj serije mi je sugerisao da treba da zamislim Džems Bonda, a ne nekog kriminalca u kožnoj jakni u magacinu. Uradio sam novi kasting, poslao ga kasting direktoru i nakon 9 dana niko se nije javio. Odlučio sam da malo odmorim od glume, jer sam u to vreme za sve što sam želeo da radim dobijao odgovor ne. Otišao sam u SAD i tada su mi javili da sam dobio ulogu. Bila je to moja najveća uloga u karijeri - seća se Aleksić.

Za njega nema dileme da mu je jedino važno da oseti da je kao glumac rekao ono što želi na kastingu.

- Često nema veze koliko ste bili dobri na kastinzima. Dobijanje uloge zavisi od mnogih okolnosti. Jedan od reditelja serije "Velika igra" me nije ni primetio na kastingu, a drugi je rekao da sam taj. U Srbiji mi kažu da me je teško odabrati jer izgledam kao stranac. To su naši stereotipi, jer ako dobijem pažnju nekom ulogom stalno me stavljaju u kalup tih uloga. Mali broj glumaca ima priliku da igra veliki raspon uloga - kaže Aleksić i ističe da je uloga nekog kasting direktora jako važna u stvaranju nekog filma ili tv serije.

- Mi to nemamo u Srbiji. Kod nas ili reditelji ili producenti biraju glumce, a nemamo kasting direktora koji pravi likovnost nekog filma ili serije. Na kastinzima se trudim da bez obzira na informacije o liku koji treba da oživim, sam kreiram taj lik. Prvo napišem sve o njemu i tako krenem da gradim lik - kazao je Aleksić i dodao da je serija snimana delom 3 meseca u Milanu, dve nedelje na Sardiniji i dva meseca u Rimu.

Koncept i režiju predstave "Lepa Brena Project" Aleksić je potpisao sa Olgom Dimitrijević koja je nedavno nagrađena u Hrvatskoj.

- Sada ta predstava ima duplu podelu i konačno je moguće da je igramo koliko to publika želi i u Beogradu, ali širom sveta gde često gostujemo u poslednih godinu dana. U martu smo prodali dve predstave u Zagrebu. U Skoplju smo igrali predstavu pred hiljadu ljudi, u Splitu u sali pred dve hiljade ljudi, u dvorani gde je 1984. godine Lepa Brena imala koncert - kaže Aleksić i dodaje da predstava nije o biografiji Lepe Brene već o Jugoslaviji.

- Lepa Brena je uspela neokaljana da prođe kroz sve etape tranzicije ovog društva i tada sam sa Olgom Dimitrijević došao na ideju da radimo predstavu o tome šta smo nekada živeli u Jugoslaviji, a šta živimo sada - kazao je Aleksić.

Ostavite komentar