Kultura i umetnost > Film/Serija

POLA VEKA pre Nolana: Film o ROBERTU OPENHAJMERU snimljen je u PRODUKCIJI TV Beograd 1970. godine

"Slučaj Openhajmer" režirao je Arsenije Jovanović po scenariju nemačkog pisca Hajnara Kipharta, a čuvenog fizičara igrao je Branko Pleša

Izvor: K1info/index.hr

27/07/2023 > 22:49

podeli vest:

POLA VEKA pre Nolana: Film o ROBERTU OPENHAJMERU snimljen je u PRODUKCIJI TV Beograd 1970. godine
Foto: Youtube PrintScreen/Full HD somaći filmovi


Više od pola veka pre Kristofera Nolana, Beogradska televizija snimila je svoju verziju filma o Robertu Openhajmeru - "Slučaj Openhajmer".

Film o tvorcu atomske bombe kritičari već svrstavaju u jedno od najvećih ovogodišnjih kinematografskih ostvarenja, ali retki znaju da su život slavnog fizičara Roberta Openhajmera i njegovo suđenje posle Drugog svetskog rata bili tema TV drame snimljene za Beogradsku televiziju 1970.

Režiju potpisuje Arsenije Jovanović po scenariju nemačkog pisca Hajnara Kipharta.

Tokom Drugog svetskog rata američki fizičar Robert Openhajmer bio je na čelu istraživačkog tima za izradu atomske bombe. S tog položaja smenjen je 1953. godine zbog neslaganja sa Američkom atomskom komisijom oko razvoja hidrogenske bombe, a do nesuglasica je došlo kada je shvatio da bomba nije napravljena da prekine rat, već da započne neke nove sukobe.

Istraga koja se protiv njega vodila u zloglasno vreme antikomunističke histerije i "lova na veštice" u vreme senatora Džozefa Makartija povezivala ga je s mnogim ljudima koji su bili u Komunističkoj partiji, iako on sam nikada nije bio njen član, već samo simpatizer komunističke ideje.

Međutim, kroz tu istragu isplivale su velike moralne i psihološke dileme sa kojima su se suočavali naučnici u to vreme. Priča oko istrage postavljena je kao bitan deo Nolanovog filma, uz još mnogo dodataka o Openhajmerovom životu i prošlosti.

Jovanovićev film smešten je samo u sudnicu u kojoj likovi prepričavaju šta im se dogodilo u procesu izrade atomske bombe u Los Alamosu, kao i situaciju posle Drugog svetskog rata.

Roberta Openhajmera glumi Branko Pleša, koji je na dramatičan način izneo sve moralne dileme koje je fizičar imao. Osim njega u filmu su glumili i Petar Banićević, Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Janez Vrhovec,Stojan Dečermić, Miloš Žutić, Marko Todorović i Rade Marković.

Ostavite komentar