Kultura i umetnost > Film/Serija

OLIVER STOUN o filmu "Oppenheimer": NISAM VEROVAO da ga je moguće snimiti u DANAŠNJOJ KLIMI

Proslavljeni reditelj rekao je da je u prošlosti flertovao sa snimanjem sopstvenog filma o "ocu atomske bombe" Robertu Openhajmeru

Izvor: K1info

05/08/2023 > 08:29

podeli vest:

OLIVER STOUN o filmu "Oppenheimer": NISAM VEROVAO da ga je moguće snimiti u DANAŠNJOJ KLIMI
Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg


Mnogi kritičari porede ostvarenje "Oppenheimer" Kristofera Nolana sa istorijskim epom Olivera Stouna "JFK", a nedavno se i sam Stoun oglasio povodom Nolanovog filma.

Dobitnik Oskara u kategoriji najboljeg reditelja za filmove "Platoon" i "Born on the Fourth of July", reagovao je na društvenim mrežama, napisavši da Nolanovog "Oppenheimera" smatra novim filmskim klasikom, istovremeno otkrivši da je u prošlosti flertovao sa snimanjem sopstvenog filma o teoretskom fizičaru i "ocu atomske bombe" Robertu Openhajmeru.

"Odgledao sam tročasovnog 'Oppenheimera', zaokupljen narativom Krisa Nolana", napisao je Stoun. "Njegov scenario je slojevit i fascinantan. Upoznat sa knjigom Kaja Birda i Martina Dž. Šervina, jednom prilikom sam odbio projekat jer nisam mogao da nađem put do njene suštine. Nolan ga je pronašao."

"Njegova režija je zapanjujuća i uzbudljiva dok uzima brojne incidente i pretvara ih u uzbudljivu akciju unutar čitave priče", nastavio je Stoun. "Svaki glumac je za mene iznenađenje, posebno Kilijan Marfi, čiji se razogračen pogled doima normalnim dok igra genija kao što je Openhajmer."

"'Oppenheimer' je klasik za koji nikada nisam verovao da se može snimiti u današnoj klimi", zaključio je Stoun. "Bravo."

Stoun nije jedini uspešan reditelj koji javno hvali Nolanov ep. Pre nego što je "Oppenheimer" pušten u bioskope, Pol Šreder je na društvenim mrežama objavio oduševljenu reakciju. Scenarista "Taksiste" nazvao je Nolanovo ostvarenje "najboljim, najvažnijim filmom ovog veka".

"Ako ove godine odlučite da pogledate jedan film u bioskopu, to bi trebalo da bude 'Oppenheimer'", dodao je Šreder. "Nisam ljubitelj Nolana, ali ovaj film kida."

"Oppenheimer" je postao blokbaster uprkos tročasovnom trajanju i R rejtingu. Film je premašio zaradu od 400 miliona dolara na svetskim blagajnama,  za manje od dve nedelje od objavljivanja.

Ostavite komentar