Kultura i umetnost > Film/Serija

Emir KUSTURICA najavio SNIMANJE novog filma "Lavr", PRVI PUT u Rusiji i na ruskom jeziku

Reditelj je otkrio da će raditi film na ruskom jeziku po romanu Jevgenija Vodolazkina, kao i da će autor romana "Lavr" biti scenarista

Izvor: K1info

26/10/2023 > 10:13

podeli vest:

Emir KUSTURICA najavio SNIMANJE novog filma "Lavr", PRVI PUT u Rusiji i na ruskom jeziku
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Umetničko veče sa srpskim filmskim rediteljem Emirom Kusturicom i ruskim piscem Jevgenijem Vodolazkinom, održano je nedavno u Tolstojevom memorijalnom muzeju u ruskom mestu Jasna Poljana, gde je veliki reditelj najavio snimanje najnovijeg filma "Lavr", saopštila je direkcija Ruskog doma u Beogradu.

Događaj je realizovan u okviru programa "Prve škole filmske kritike", koja je ponela ime slavnog ruskog književnog kritičara Valentina Kurbatova.

Ovom prilikom dva umetnika govorila su o svojim stvaralačkim planovima i aktuelnim temama u svetu sedme umetnosti, i zvanično najavili prvu zajedničku saradnju na filmskoj adaptaciji romana "Lavr" Jevgenija Vodolazkina, o čemu je skoro izveštavao Ruski dom.

- Film će biti na ruskom jeziku. Došao sam u Rusiju da bi snimao ruske filmove na ruskom. Roman Vodolazkina mi se veoma dopao, pa će se on naći u ulozi scenariste - otkrio je Emir Kusturica, laureat dve Zlatne Palme u Kanu sa filmovima "Otac na službenom putu" i "Underground".

Kusturica je istakao da je "pred ruskom kinematografijom lepa budućnost, te da bogato nasleđe ruske književnosti treba iskoristiti za stvaranje novih igranih filmova".

Književnik Vodolazkin će se prvi put u karijeri oprobati kao scenarista, a na umetničkom susretu je otkrio da je "Kusturica već odobrio prvu trećinu napisanog scenarija".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loft Ravengo (@loftravengo)

Mesto Jasna Poljana udaljena je 12 kilometara jugozapadno od Tule i 200 kilometara od glavnog grada Rusije - Moskve. Tu je bio dom ruskog pisca Lava Tolstoja (1828-1910).

U ovoj, danas kući muzeju, Tolstoj je bio rođen, napisao je velike, kapitalne i monumentalne romane "Rat i mir" i "Ana Karenjina", a tamo je i sahranjen. Tolstoj je ovo mesto zvao "nepristupačnim književnim uporištem".

Zajednički rad Kusturice i Vodolazkina na ekranizaciji romana "Lavr" nije bila jedina dobra vest u Jasnoj Poljani tog dana, jer je najavljeno tkz. bratimljenje Jasne Poljane sa Drvengradom, o čemu je govorio savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj.

Kusturica na Drvengradu, Mokroj Gori svake godine organizuje svoje festivale - "Kustendorf" (filmsko-muzički), "Kustendorf klasik" (klasična muzika), ali i pozorišne i književne manifestacije.

Ostavite komentar