Kultura i umetnost > Film/Serija

Rajko Petrović za "Reflektor": Šta sve donosi Festival "SLOBODNA ZONA" i koje filmove OBAVEZNO pogledati

Na početku nas čeka regionalna premijera "Zlo ne postoji" japanskog reditelja Rjusukea Hamagučija, koji je za "Povezi me" dobio Oskara

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 11:00

podeli vest:

Rajko Petrović za "Reflektor": Šta sve donosi Festival "SLOBODNA ZONA" i koje filmove OBAVEZNO pogledati
Foto: Tanjug printscreen


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor festivala Rajko Petrović koji je govorio filmskom festivalu "Slobodna zona", koja počinje večeras i traje do 5. novembra.

Petrović je rekao da će gledaoci u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a od ove godine i u Kragujevcu, imati priliku da pogledaju 64 naslova, odnosno "puno dobrih filmova i festivalskih hitova".

Na završetku "Slobodne zone" je kratki 30-minutni vestern španskog reditelja Pedra Almodovara "Čudni putevi života", u kome igraju Pedro Paskal i Itan Hok.

Petrović je preporučio i film "Snajka" zagrebačke rediteljke Tee Vildović, koja je snimila dokumentarac o svom braku sa Romom sa područja Kosova i sukobu kultura.

- Film je vrlo vrcav, inteligentan, duhovit. Pozvam publika da ga pogleda. Sigurno su highlights festivala pobednici Sarajeva, "Flašaroši" Nemanje Vojnovića, srpska premijera u Domu omladine Beograda, i "Kos kos kupina" iz Gruzije - naveo je Petrović.

Za "Slobodnu zonu" je prethodnih godina najveći izazov bio finasiranje, jer su uvek imali puno ideja i programskih linija koje su želeli razvijati, a Petrović navodi da im je često bilo žao što to ne mogu realizovati u punom kapacitetu.

Prema njegovim rečima, od kako se pre par godina uključila u sistem finasiranja platforma Medija kreativna Evropa, sada manje ili više imaju dovoljno novca da realizuju sve svoje želje.

Foto: Tanjug printscreen

 

Tu je i podrška Ministarstva kulture Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Francuskog instituta, Filmskog centra Srbije i Rekonstrukcije ženskog fonda.

- U principu nije nam problem da biramo filmove, tu se snalazimo kao riba u vodi. Bez obzira što imamo i veće festivale oko nas, uvek možemo da nađemo film koji niko ne zna - istakao je Petrović.

Kao primer, Petrović je naveo pobednika festivala Sandens "Radikalno" iz Meksika, koji je snimljen po istinitoj priči o učitelju koji sprovodi alternativne metode u školi u kriminalnom okruženju.

Ostavite komentar