Kultura i umetnost > Film/Serija

ODIGRAO ulogu i pored teške bolesti: DŽULIJANU BEKU je film "Poltergeist 2" bio POSLEDNJE ostvarenje

Bek je bio pretežno pozorišni glumac i imao je svega nekoliko filmskih uloga kada je dobio da glumi velečasnog Kejna

Izvor: K1info

04/11/2023 > 16:38

podeli vest:

ODIGRAO ulogu i pored teške bolesti: DŽULIJANU BEKU je film "Poltergeist 2" bio POSLEDNJE ostvarenje
Foto: Youtube PrintScreen/MGM


"Poltergeist" važi za jedan od najpoznatijih horor filmova dvadesetog veka, a njegov nastavak "Poltergeist 2" iz 1986. godine, donosi zastrašujući lik u vidu velečasnog Kejna, ikone horora, ali glumac Džulijan Bek jedva je završio snimanje.

Prvi "Poltergeist" režirao je Tob Huper, i objavljen 1982. godine postao je klasik horor žanra, uspevajući da zaplaši publiku svih uzrasta jer je bio označen samo sa PG, pošto u to vreme nije postojala oznaka PG-13 (nije prikladan za decu mlađu od 13 godina).

Porodica Friling vratila se na velike ekrane 1986. godine u filmu "Poltergeist 2: The Other Side", bez starije ćerke Dejn (glumica Dominik Dan ubijena je od strane svog momka između dva filma). Malo ko bi smatrao da je nastavak u rangu sa originalom koji je producirao Stiven Spilberg.

Ipak, "Poltergeist 2" ima pristojan broj obožavalaca zbog povratka omiljenih Frilinga i zahvaljujući zagonetnom negativcu kojeg je odigrao Džulijan Bek.

Velečasni Kejn zapravo je ljudski oblik entiteta poznatog kao "Zver", koji je gotovo uspeo da zauvek odnese Kerol En (Heder O'Rurk). Ispostavilo se da je činjenica da se Zver pretvorila u ljudski oblik zapravo bila blagoslov, jer je glumac Džulijan Bek uspeo da od velečasnog Kejna napravi hipnotišuću figuru. Nažalost, u stvarnom životu, Džulijan Bek se nalazio na samom rubu smrti i jedva je završio snimanje filma. Međutim, to samo čini njegovu ulogu u "Poltergeistu 2" još impresivnijom.

Džulijan Bek je bio pretežno pozorišni glumac i odigrao je samo nekoliko filmskih uloga kada je dobio ulogu velečasnog Kejna u filmu "Poltergeist 2: The Other Side". Bekov ispijen izgled i utonule oči dodali su mnogo njegovom portretisanju Kejna, dajući svešteniku izgled živog kostura. Navodi se da je prvi put kada je mlada glumica Heder O'Rurk videla Beka na setu, počela da plače od straha.

Tužna istina je da je Džulijanu Beku dijagnostikovan rak želuca 1983. godine i da se glumac borio sa teškom bolešću kada je počelo snimanje filma "Poltergeist 2". Njegov zastrašujući izgled bio je posledica bolesti, koja se tokom snimanja pogoršala.

Ipak, Bek je bio odlučan da završi ono što će postati njegov poslednji filmski nastup. Da li je Džulijan Bek to nameravao ili ne, ali glumački veteran je savršeno iskoristio svoje zdravstveno stanje, što mu je definitivno pomoglo da stvori jednog od najpoznatijih zlikovaca horora iz osamdesetih godina.

Bek je preminuo 1. septembra 1985. godine u 60. godini života. Tada je "Poltergeist 2" još uvek bio više od osam meseci udaljen od bioskopske premijere i nalazio se u postprodukciji. Pošto je Bek preminuo pre nego što je sve završeno, neke njegove replike u filmu ponovo su snimljene od strane glumca čiji je glas bio sličan Džulijanovom.

Iako su holivudske kletve neutemeljene, primetno je da su i neki drugi članovi glumačke ekipe "Poltergeista" imali tragične sudbine. To uključuje i Vila Sampsona (najpoznatiji po ulozi u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda") , indijanskog šamana u "Poltergeist 2", koji je preminuo dve godine nakon što je umro Džulijan Bek.

Heder O'Rurk preminula je 1. februara 1988. u dobi od 12 godina od misteriozne opstrukcije creva nakon što je završila snimanje filma "Poltergeist 3".

Bez obzira da li je "Kletva Poltergajsta" stvarna ili ne, sve ove smrti povezane sa filmovima samo daju još veću ozloglašenost ionako legendarnoj franšizi.

Ostavite komentar