Kultura i umetnost > Film/Serija

OMILJENI film Metjua PERIJA povezan je sa POSEBNIM danom iz njegovog DETINJSTVA

Glumac je u memoarima "Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing" izrazio svoje divljenje prema filmu Vudija Alena "Eni Hol"

Izvor: K1info

05/11/2023 > 19:19

podeli vest:

OMILJENI film Metjua PERIJA povezan je sa POSEBNIM danom iz njegovog DETINJSTVA
Foto: Youtube PrintScreen/Movieclips


Kada je reč o sitkomima, gotovo je nemoguće pronaći onaj koji može da parira globalnom uticaju popularne američke serije "Prijatelji" (Friends). Sa sjajnom glumačkom postavom i sposobnošću da se iskoriste univerzalna iskustva, serija je uspela da prevaziđe kulturne razlike. Stekla je jednu od najmasovnijih baza obožavalaca u popularnoj kulturi, a utehu koju je pružala oseća se i danas. Jedan od glavnih razloga za njen uspeh bio je rad Metjua Perija, koji se proslavio ulogom Čendlera Binga.

Iako je druga polovina njegove karijere bila obeležena problemima sa zloupotrebom supstanci, urnebesne Čendlerove izvedbe više su nego dovoljne da osiguraju njegovo nasleđe u istoriji televizije. Mnogi obožavaoci ga citiraju kao jednog od najuticajnijih likova u žanru komedije, a Perijev rad na "Prijateljima" važan je deo popularne kulture i nastavlja da bude slavljen od strane internet zajednice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Godine 2022, Peri je odlučio da bude otvoren u vezi svoje borbe sa drogom tako što je napisao bestseler memoare pod nazivom "Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing". Osim mučnih priča o zavisnosti, knjiga donosi i lepe uspomene na gledanje njegovog najomiljenog filma svih vremena u društvu sa majkom. Sećajući se jednog posebnog dana koji su proveli zajedno, Peri je izrazio svoje divljenje prema filmu Vudija Alena "Eni Hol" (Annie Hall).

Glumac je napisao: "Igrali smo igrice po ceo dan - čak smo pokušali da igramo Monopol, ali teško je kada vas je samo dvoje - a zatim, kada je pala noć, pronašli smo Eni Hol na našem malom TV-u i kao ludi smo se smejali zgodama Vudija Alena. (Nisam razumeo šale o seksu i odnosima, ali čak i sa osam godina, mogao sam da razumem komediju u kojoj je kijanjem oduvan 2.000 dolara vredan beli prah). To je moje apsolutno najomiljenije sećanje iz detinjstva - sedenje sa mojom mamom i gledanje tog filma."

Vudi Alenov film iz 1977. godine nesumnjivo spada među najveće u žanru komedije, sa rediteljem u glavnoj ulozi i magičnim izvođenjem Dajen Kiton. U svojim memoarima, Peri je objasnio da je imao ozbiljne probleme u pronalaženju zadovoljstva, a taj osećaj često ga je podsećao na "Eni Hol".

Peri je dodao: "Nisam to znao tada, naravno, ali ako nisam bio u potrazi za uzbuđenjem, ushićen ili pijan, nisam mogao uživati ni u čemu. Fensi izraz za to je 'anhedonija' (nemogućnost da se oseti zadovoljstvo tokom prijatnih aktivnosti), reč i osećaj zbog kojih sam potrošio milione u centrima za terapiju da ih otkrijem i razumem. Možda sam zato pobeđivao u teniskim mečevima samo kada sam bio u setu zaostatka i na poen od poraza. Možda je to razlog zašto sam radio sve što sam radio. Anhedonija, usput rečeno, bio je originalni radni naslov mog omiljenog filma, onog koji sam gledao sa svojom majkom, Eni Hol. Vudi shvata. Vudi me razume."

Metju Peri preminuo je u subotu, 28. oktobra u 54. godini. Sahranjen je u petak 3. novembra na groblju u Los Anđelesu.

Ostavite komentar