Kultura i umetnost > Knjige

Dodeljena "Brankova nagrada Matice srpske" za najbolje studentske master i seminarske radove

Prvu nagradu dobila je Tamara Babić za rad "Simboličke tradicije Fiziologa: ambivalentno saglasje"

Autor: K1info/Tanjug

20/09/2022 > 10:54

podeli vest:

Dodeljena "Brankova nagrada Matice srpske" za najbolje studentske master i seminarske radove
Foto: Screenshot Tanjug video


U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu upriličena je dodela "Brankove nagrade Matice Srpske" za najbolje studentske master i seminarske radove iz oblasti književnih ižučavanja.

Ove godine žiri za dodelu nagrade pregledao je 16 radova, koje su dostavile odgovarajuće katedre fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevaca, Banjaluke, Novog Sada i Nikšića. Odlučeno je da se dodeljuje jedna prva, jednu druga i tri treće nagrade.

Nataša Polovina, profesorka na odseku za srpsku kznjiževnost Filozofskog fakultetu u Novom Sadu i članica žirija ističe da je uvek teško odlučiti koji su najbolji radovi.

- Žiri je uglavnom svake godine pa i ove jednoglasno doneo odluku da to ipak budu radovi koji odlikuju zreo naučni pristup, inovativnost i pre svega lepota ježičkog izraza - rekla je Polovina.

Foto: Screenshot Tanjug video

Nataša Polovina

Prvu nagradu dobila je Tamara Babić sa katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu za rad "Simboličke tradicije Fiziologa: ambivalentno saglasje".

Tamara ističe da joj je veoma važna ova nagrada jer je veoma prestižna.

- Matica srpska je naša najstarija kulturna institucija i značajno mi je što sam dobila ovu nagradu, ali pored nje sam dobila i nagradu Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski rad iz grupacije društveno-humanističkih nauka - rekla je Babić i dodala da je odlikovana i Dositejevim zlatnim perom za još jedan svoj rad.

Foto: Screenshot Tanjug video

Tamara Babić

Prema njenim rečima nagrade su joj važne i predstavljaju joj podsticaj za dalje bavljenje naukom o književnosti.

Drugu nagradu osvojio je Arsen Petrović sa katedre za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za rad "Braća Karamazovi u tumačenju Nikole Miloševića i Dragana Stojanovića".

Ove godine dodeljene su tri treće nagrade studentima Filozofksog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Screenshot Tanjug video

Dodela nagrada u svečanoj sali Matice srpske

Dobitnici su Dragana Jovanović za rad "Roman Semper idem u svetlu žanra autobiografije", Vladimir Papić za rad "Pod vodom vrišti. Pod vodom laj" - "Konstrukcija rodnog identiteta u Hasanaginici -od drame Ljubomira Simonovića do predstave Novosadskog požorišta" i treća dobitnica je Jovana Todorović za rad "Erotska interseksualnost u delu Milenka Pajića".

Žiri za dodelu "Brankove nagrade Matice srpske" činili su prof. dr Bojislav Jelić predsednik, prof. dr Nataša Polovina, prof. dr Vladimir Gvozden, prof. dr Dragana Vukićević i prof. dr Sanja Paripović Krčmar.

 

 

 

Ostavite komentar