Kultura i umetnost > Muzika

Lopov ih OLAKŠAO ZA 200.000 dolara, a oni NISU NI TREPNULI

Pljačka iz sefa benda Led Zeppelin odigrala se 29. jula 1973. godine, a ni do danas se ne zna ko je izvršilac

Autor: K1

30/07/2022 > 10:58

podeli vest:

Lopov ih OLAKŠAO ZA 200.000 dolara, a oni NISU NI TREPNULI
Foto: Youtube PrintScreen


Članovi sastava Led Zeppelin u Njujorku su na teži način naučili da se predstava mora nastaviti. Reč je o velikoj pljački koja se odigrala pre skoro pet decenija, 29. jula 1973. godine.

Nakon poslednjeg trodnevnog nastupa u Medison Skver Gardenu 1973. godine, bend je bio meta velike pljačke: nestalo je otprilike oko 200.000 dolara. Hrpe novčanica od 100 dolara – zajedno sa pasošima i nekoliko kreditnih kartica – bile su pohranjene u sefu iza stola u hotelu "Drake" na Park aveniji u 56. ulici, gde su članovi grupe odseli. Muzičari su bili umorni i imali su problem sa drogama, jer su kokain i heroin dopremani u njihov hotel, ali su morali da se priberu za važne nastupe u MSG-u, gde je sniman materijal za koncertni film iz 1976. "The Song Remains The Same".

Ričard Kol, tadašnji menadžer turneje, otkrio je krađu u 19:30 na dan poslednjeg nastupa – lopov je ostavio samo pasoše. Dok je hotel postao poprište velike pljačke, bend je otišao da svira u MSG-u.

"Istragu su vodili njujorška policija i FBI, ali isto tako i paparaci", napisao je Bob Špic u knjizi "Led Zeppelin: The Biography".

"Kako bi se zaštitila privatnost benda, muzičari su bili sakriveni u stanu u Istočnoj 86. ulici dok se stvari nisu stišale. U međuvremenu, Ričard Kol, glavni osumnjičeni FBI, češljao je sobe benda, uklanjajući tragove droge. Imao je o mnogo čemu da brine."

U stvari, Kol je jedini imao ključ od kase. "Policajcima je to izgledalo kao krađa izvedena iznutra", napisao je Špic o slučaju koji je ostao nerešen. "Kol je saslušan i uzeti su mu otisci prstiju. Takođe je prošao test na detektoru laži. Bez obzira na to, ostao je glavni osumnjičeni, kao i portir."

Ali Špic takođe sumnja na tadašnjeg menadžera grupe, Pitera Granta. "Bar pet izvora bliskih grupi su rekli kako je Grant priznao da je uzeo novac iz hotela", piše autor. Novac je bio od prethodna dva nastupa u Gardenu, kao i ranije svirke.

U to vreme "The Post" je objavio da je to bila najveća hotelska pljačka gotovine u Njujorku.

Uprkos čitavoj drami koja je usledila, Špic primećuje da legende roka "nisu delovale previše uzdrmane pljačkom. "Džimi (Pejdž) i ja smo se samo smejali tome", rekao je frontmen Robert Plant, koji je smatrao da krađa zapravo "nekako ima smisla".

Špic je napisao: "U čitavoj stvari, gubitak od 200.000 dolara bio je džeparac grupe, ali to svakako nije tako izgledalo drugima."

Među onima koji su bili u hotelu "Drake" da isprate priču bio je i fotograf koji je radio za "The Post". Grant je zgrabio njegovu kameru i razbio je - "nanevši malo štete i licu njenog vlasnika", napisao je Špic.

Grant je uhapšen i pritvoren, ali pre nego što je dospeo pred sudiju postignuta je nagodba koja je omogućila da se slučaj odbaci.

Pljačka je pojačala haos koji se već tada kovitlao oko benda, a droga je uzimala svoj danak. "Pljačka, publicitet, putovanja bez prestanka, vrtoglav tempo, ogromne sume novca, pretnje smrću, droga, glasine, Led Zeppelin fenomen – čitava stvar je postala previše teška za kontrolu", piše Špic. "Bend je bio kao matoro kljuse. Momci su bili ošamućeni od svega."

"Bio sam potpuno raspamećen", priznao je Pejdž u knjizi. "Postojala je ogromna količina adrenalina na bini, a mi smo je van scene preneli u zemlju mondo bizzaro."

Istina o pljački 200.000 dolara iz sefa hotela u Njujorku nikada nije otkrivena, a članovi benda su tada već uveliko stvarali materijal za rokenrol istoriju koji se i danas prepričava sa praktično nesmanjenim interesovanjem.

Ostavite komentar