Kultura i umetnost > Muzika

Nikola Vranjković koncertom u Beogradu promovisao album "Teorija zabave"

Rok muzičar Nikola Vranjković imao je sinoć na Zappa barci koncertnu promociju svog najnovijeg mini albuma "Teorija zabave"

Autor: K1/Tanjug

05/08/2022 > 12:08

podeli vest:

Nikola Vranjković koncertom u Beogradu promovisao album "Teorija zabave"
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Na putu između starog i Novog Beograda, ispod mosta gde je usidrena Zappa Barka, Vranjković je još jednom rasprodao nastup i oduševio svoju vernu publiku autentičnim kompozicijama.

- Dobro veče, Beograde na vodi - obratio se Vranjković publici uz osmeh.

Koncert je započet numerom "Sudopera", iz perioda njegove alternativne rok grupe "Block Out" sa efektnim stihovima ("život je izlečiva bolest"), a onda je muzičar nastavio sa još jednim biserom tog benda "Ako imaš s kim i gde" sa snažnim rečima ("ja ne umem da ti kažem ko sam").

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nikola Vranjković

Novim EP-jem "Teorija zabave", na kojem nalaze četiri numere - "Granica", "Arsenije", "Kad tuga pobedi bes" i naslovna pesma, Vranjković je opipao puls fanova.

Na koncertu je publika putovala kroz poetične univerzume sa njegova tri solo albuma "Za ovde ili za poneti", "Bremeplov" i "Veronautika", kao i odabrane numere sa četiri izdanja bivše grupe Block Out.

- A ako ostanem, moraću dalje - uzviknuo je pevač, tekstopisac, gitarista, kompozitor, pesnik Vranjković u pesmi "Raskorak", i nastavio sa hitom "Nikada ti neću više otkriti nijednu tajnu".

Nizale su se rok balade poput uveliko uspešne "Dve reči", koju publika redovno peva umesto Vranjkovića, a on je sa velikim zadovoljstvom pušta da horski interptetira njegove stihove.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nikola Vranjković

Vranjkoviću nije prijalo što zvučni prostor mora da deli i sa obližnjim splavovima na reci.

- Hajde malo da zastanemo i čujemo šta pevaju ovi pored nas. Možemo napraviti jedan muzički kviz, da pogađamo koja se muzika pušta na tom splavu - ironično se našalio.

Ogroman broj iskrenih ljubitelja je skoro tri sata uživao u snažnim numerama "Marburg" (gde uporno i ubedljivo ponavlja "Ne vraća mi se u Beograd"), "Zadrži svoj dah", "Fotelja", antologijska "Večernja zvona" ili "Sretenje".

Beogradski rok kantautor tvorac je izrazito dugih kompozicija, poput nekih remek dela kultne britanske grupe Pink Floyd, ili odlazi u neobične, autentične i melanholične univerzume u duhu kako bi to radio australijski pesnik, književnik i muzičar Nik Kejv.

Koncerti su mu uvek dinamični, jaki, ostavljaju utisak i trag u duši energičnom interpretacijom i osvešćenim tekstovima koji svakog prodrmaju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nikola Vranjković

Muzičara prati uigran bend talentovanih momaka - Danilo Nikodinovski, Milan Vučković, Ivan Zoranović, Vladan Božilović i Miroslav Uzarević.

Svaka godina mu je plodonosna u pogledu koncertnih aktivnosti, tako da je nedavno imao nastupe u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, O.K. Fest-u u Tjentištu (Bosna i Hercegovina).

Ostavite komentar