Kultura i umetnost > Muzika

Američki muzičari BOJKOTUJU prostore u kojima se KORISTI tehnologija za PREPOZNAVANJE LICA

Akciju je pokrenula grupa Fight for the Future, koja je protestvovala zbog upotrebe ove tehnologije poslednjih meseci

Izvor: K1info

28/06/2023 > 21:19

podeli vest:

Američki muzičari BOJKOTUJU prostore u kojima se KORISTI tehnologija za PREPOZNAVANJE LICA
Foto: Tanjug/Richard Shotwell/Invision/AP


Više od 100 umetnika, uključujući Toma Morela i Zaka de la Roču iz benda Rage Against The Machine, pridružili su se bojkotu prostora koji koriste modernu tehnologiju prepoznavanja lica. Od ostalih umetnika koji su bojkotovali su Boots Riley, Wheatus, Anti-Flag i Downtown Boys.

Akciju je pokrenula grupa za zastupanje digitalnih prava Fight for the Future, koja je protestvovala zbog upotrebe ove tehnologije poslednjih meseci. Nekoliko nezavisnih objekata već se pridružilo akciji, obećavajući da neće koristiti ovu tehnologiju, među kojima su House of Yes u Bruklinu, Lyric Hyperion u Los Anđelesu i Black Cat in Vašingtonu.

Leila Našašibi, članica Fight for the Future, izjavila je u saopštenju: "Kompanije koje se bave tehnologijom za nadzor predstavljaju alate za biometrijske podatke kao 'inovativne' i korisne za povećanje efikasnosti i bezbednosti. Ne samo da je ovo lažno, već je i moralno nečasno."

"Za početak, ova tehnologija je toliko netačna da zapravo stvara više štete i problema nego što rešava pogrešnom identifikacijom i drugim tehničkim greškama", nastavila je ona.

"Još strašniji je svet u kome tehnologija prepoznavanja lica funkcioniše 100% savršeno - drugim rečima, svet u kome privatnost ne postoji, gde smo identifikovani, posmatrani i nadgledani gde god da idemo."

Akcija je počela pošto je Medison Skver Garden koristio tehnologiju prepoznavanja lica da locira i protera advokate koji ih trenutno tuže.

"Ovaj invazivni biometrijski nadzor nije bezbedan, posebno za crne i smeđe ljude koji su lažno uhapšeni ili izbačeni sa javnih mesta zbog tehnološke diskriminacije", navodi se u saopštenju.

"Poslednjih godina, koalicija muzičara, fanova i grupa za ljudska prava uspešno je navela više od 40 najvećih svetskih muzičkih festivala, uključujući Bonnaroo i Coachellu, da kažu kako neće koristiti  ovu tehnologiju na svojim događajima", dalje se navodi.

"Ali sada ova tehnologija počinje da se širi - ne samo kao alat za nadzor, već i kao oblik izadavanja karata i plaćanja 'bez papira'".

Ostavite komentar