Kultura i umetnost > Muzika

Za 20 minuta do PRVOG HITA: Elton Džon i Berni Topin jedan su od najpoznatijih KREATIVNIH DUETA u savremenoj muzici

Njihova saradnja se proteže na četiri decnije i na više od trideset albuma, a u Kuću slavnih kompozitora su uvedeni 1992. godine

Izvor: K1info

20/07/2023 > 12:56

podeli vest:

Za 20 minuta do PRVOG HITA: Elton Džon i Berni Topin jedan su od najpoznatijih KREATIVNIH DUETA u savremenoj muzici
Foto: Instagram/bernietaupinofficial


Neke od najboljih pesama nastale su krajnje spontano. Umetnici često preispituju svaku reč dok ne dobiju stih kojim su zadovoljni, a ipak se čini da su neke od savršenih numera došle kao dar sa neba. To se dogodilo Bitlsima sa "Yesterday", a Elton Džon je učinio  da cela stvar izgleda lako kada je komponovao "Your Song".

U to vreme Džon je još uvek bio samo pijanista koji je nastupao sa bendom Bluesology, kog je osnovao 1962. da bi ga napustio 1967. zbog solo karijere.

Promenivši ime (rođen je kao Redžinald Kenet Dvajt) i rebrendirajući se kao engleski odgovor svetskim kantautorima, Džon nije u potpunosti uspeo dok se nije udružio sa tekstopiscem Bernijem Topinom.

Iako je već objavio debitantski album "Empty Sky" (1969), Elton je još uvek bio anoniman u mejnstrim rocku sve do pesme "Your Song". U poređenju sa drugim tekstovima, kojima bila potrebna čitava večnost da zažive na papiru, Topin se prisetio da ju je pisao neverovatno brzo.

- Originalni tekst nastao je na kuhinjskom stolu u stanu Eltonove majke u Nortvud Hilsu u predgrađu Londona - kaže Topin.

Kada je dao tekst Džonu, pesma je praktično nastala sama od sebe, a finalna verzija je završena za oko 20 minuta. Džon je stvorio jednu od svojih najčistijih melodija, koja će postati njegov prvi veliki hit.

U poređenju sa tekstovima pesama koje će pisati u kasnijem razdoblju svog života, Topin je priznao da su njegovi rani tekstovi bili mnogo otrcaniji.

- Ovo mora da je jedan od najnaivnijih tekstova u čitavom muzičkom opusu, ali mislim da je opstao jer je bio iskren u to vreme. Imao sam 17 godina i stihovi su potekli od osobe čiji je pogled na ljubav ili iskustvo sa ljubavlju bilo novo i naivno.

Numera je poslužila kao lansirna rampa za ostatak Eltonove karijere.

Džon i Topin su kasnije stvorili neke od najpoznatijih pesama, poput "Tiny Dancer" ili "Goodbye Yellow Brick Road". Umesto ljubavne pesme kakva je "Your Song", Topinovi tekstovi postali su refleksivniji kako je odrastao.

Uprkos činjenici da su stvorili riznicu stihova, Topin i dalje ima prepoznatljiv hit koji ga prati gde god da krene.

- Možete ga čuti svuda. Čujete ga u Safewayu, čujete ga u liftu Holiday Inna, čujete ga u baru Holiday Inna. Postao je Holiday Inn himna.

"Your Song" je numera sa jednostavnom porukom o tome koliko život može biti divan sve dok imate nekoga ko vas voli najviše na svetu.

- Ta pesma je kao stari prijatelj. Dokazala je da vredi, čuo sam je milion puta. Ona je poput vernog psa, uvek je tu - zaključuje Topin.

Ostavite komentar