Kultura i umetnost > Muzika

Asian Dub Foundation na NIŠVILU: Jedinstvena KOMBINACIJA oštrih jungle RITMOVA, dub bas linija i DIVLJE gitare

Priča o Asian Dub Foundation počela je ranih devedesetih, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 18:41

podeli vest:

Asian Dub Foundation na NIŠVILU: Jedinstvena KOMBINACIJA oštrih jungle RITMOVA, dub bas linija i DIVLJE gitare
Foto: Screenshot Tanjug video


Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe, nastupiće večeras u Nišu u okviru programa festivala Nišvil, a Stiv Čandra Savale, član postave ADF, kaže da su postali bend ponašajući se suprotno od očekivanog prodora u muzičku industriju.

U susretu sa novinarima u Nišu, Stiv Čandra Savale naglašava da je Asian Dub Foundation na početku bio edukativna platforma.

- Mi smo gotovo udesom sudbine postali bend. Nismo sledili ideju većine bendova koji ulaze u muzički biznis da bi sa gitarama na sceni obezbedili raskalašni život. Mi smo imali svoju priču i ispalo je odlično. Želeli smo da ljudi čuju šta imamo da kažemo, a ne da prodajemo ploče. Da naše ideje postanu dostupne ljudima - kaže on.

Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu.

Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation delili su scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Boys i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Šinejd O’Konor, Igi Pop, Čak Di…

Priča o Asian Dub Foundation počela je ranih devedesetih, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom - Community Music.

Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), kao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa.

Gradeći reputaciju fenomanlnog živog benda sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno - kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.

Ostavite komentar