Kultura i umetnost > Muzika

Autorski doprinos RINGA STARA katalogu Bitlsa: Bubnjar je napisao samo OVE DVE PESME

Prva autorska pesma Ringa Stara bila je "Don't Pass Me By", koja se pojavila na albumu poznatom kao "The White Album"

Izvor: K1info

08/08/2023 > 21:22

podeli vest:

Autorski doprinos RINGA STARA katalogu Bitlsa: Bubnjar je napisao samo OVE DVE PESME
Foto: Youtube PrintScreen/The Beatles


Šezdesete pripadaju jednoj od najtransformativnijih dekada dvadesetog veka, delom i zbog uticaja četvorice mladića iz Liverpula. Bitlsi su se pojavili početkom 60-ih sa odgovarajućim odelima i mop top frizurama, obično pevajući slatke ljubavne pesme sa mladalačkom privlačnošću.

Ipak, u roku od nekoliko godina, bend je evoluirao. Eksperimentisali su sa novim instrumentima i tehnikama snimanja koje su se retko koristile u popularnoj muzici. Kreativni dvojac Pol Makartni i Džon Lenon napisao je većinu pesama Bitlsa, iako je Džordž Harison ponekad doprineo solo kompozicijama, koje su uvek bile neverovatne. Zatim je tu bio Ringo Star, verni bubnjar benda.

Za Stara, čije je pravo ime Ričard Starki, komponovanje nije bila glavna preokupacija, i on je napisao samo dve pesme benda bez pomoći drugih članova. Iako je povremeno preuzimao vodeće vokale na određenim numerama, ove pesme su najčešće pisali Lenon i Makartni.

Međutim, ovo nije sprečilo Stara da zasluži poštovanje fanova Bitlsa. Ostali članovi pokazali su se više nego sposobni za pisanje pesama, a Ringo je davao svoje ideje kada je smatrao da je to potrebno.

Prva Ringova pesma za Bitlse

Iako je Star doprineo stihovima za numeru "What Goes On" na albumu "Rubber Soul", dobivši priznanje kao jedan od autora, svoju prvu solo kompoziciju nije napisao sve do "Don't Pass Me By" 1968. Pesma se pojavila na albumu poznatom kao "The White Album".

Ringo je jednom prilikom objasnio proces pisanja pesme:

- Napisao sam "Don't Pass Me By" kod kuće. Igrao sam se sa klavirom, i onda se pojavila melodija i neke reči. Bilo je sjajno snimiti svoju prvu pesmu. Bilo je to veoma uzbudljivo vreme za mene i svi su bili od velike pomoći.

Bitlsi su se razišli posle snimanja albuma "Let It Be", koji je objavljen 1970. godine, mesec dana pošto su objavili da prestaju sa radom. Poslednji Ringovi kompozitorski doprinosi bili su "Dig It" i "Maggie Mae". Međutim, njegova poslednja solo kompozicija bila je "Octopus's Garden" sa albuma "Abbey Road".

Star je napisao "Octopus's Garden" dok je u bendu vladalo neprijateljstvo. Na ideju je došao dok je putovao brodom, objasnivši 1981:

- Kapetan broda mi je ispričao sve o hobotnicama - kako po morskom dnu skupljaju kamenje i sjajne predmete i prave bašte. Pomislio sam da je to fantastično jer sam u to vreme želeo da budem pod morem. Želeo sam da se izvučem iz svega na neko vreme.

Ringo je sveukupno napisao četiri zajedničke kompozicije sa Bitlsima, uključujući instrumental "Dig It" i adaptaciju tradicionalne "Maggie May", kao i dve samostalne kompozicije.

Solo kompozicije:

"Don't Pass Me By" - The Beatles
"Octopus's Garden" - Abbey Road

Zajedničke kompozicije:

"What Goes On" - Rubber Soul (Makartni/Lenon/Starki)
"Flying" - Magical Mystery Tour (Makartni/Lenon/Harison/Starki)
"Dig It" - Let It Be (Makartni/Lenon/Harison/Starki)
"Maggie Mae" - Let It Be (Makartni/Lenon/Harison/Starki)

Ostavite komentar