Kultura i umetnost > Muzika

LAČNI FRANZ odlazi u penziju. OPROŠTAJNI KONCERT 1. oktobra u Domu omladine Beograda

Slovenački novotalasni bend oprašta se od fanova regionalnom turnejom

Autor: K1 info

01/09/2022 > 20:12

podeli vest:

LAČNI FRANZ odlazi u penziju. OPROŠTAJNI KONCERT 1. oktobra u Domu omladine Beograda
Foto: press promo


- Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom, VELIKI FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023. Lačni Franz odlazi u povijest - izjavio je Zoran Predin.

Lačni Franz odlazi u istoriju. Legendarni slovenački novotalasni bend pod vođstvom Zorana Predina posle 43 godine karijere prestaje sa radom.

U isključivo autorskoj muzici u početnom razdoblju karijere mogli su se čuti uticaji lokalnog folk-nasleđa, jazza, elementi kabarea, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka. Domaća kritika je njihovu muziku najčešće etiketirala kao kabare rock, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa hard indie.

U bezvremenskim tekstovima pesama Lačnog Franza lirika Zorana Predina provoicira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u podmlađenoj postavi.  Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubnjevi), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), sveža su krv koja svira stare i nove pesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i pune žile kako najmlađe publike, tako i skeptičnih starih fanova.

U subotu, 1. oktobra 2022. Lačni Franz će svoje veliko finale podeliti sa publikom u Domu omladine Beograda.

Ostavite komentar