Kultura i umetnost > Muzika

Objavljena DIGITALNA verzija albuma sa MUZIKOM iz filma "Sveta Petka: Krst u pustinji" kompozitorke ANE KRSTAJIĆ

Za svoj rad na filmu reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića osvojila je nagradu "Kristalni bor" Međunarodnog festivala zvuka i filmske muzike

Izvor: K1info

27/10/2023 > 14:36

podeli vest:

Objavljena DIGITALNA verzija albuma sa MUZIKOM iz filma "Sveta Petka: Krst u pustinji" kompozitorke ANE KRSTAJIĆ
Foto: Universal Music Serbia


Simbolično na praznik svetiteljke, muzika iz filma "Sveta Petka: Krst u pustinji", iza koje stoji talentovana mlada kompozitorka Ana Krstajić, danas je dostupna u digitalnom izdanju u formi albuma "A Cross In The Desert (Original Motion Picture Soundtrack)".

Film čiju režiju potpisuje Hadži-Aleksandar Đurović, a koji je premijerno prikazan na 44. ediciji međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, upotpunilo je 17 numera koje su obojile zvučni pejzaž filma. Pored same muzike, u priremi je i eteričan muzički video za kompoziciju "Crossroads", čiji izlazak se očekuje uskoro.

- Muziku za film počela sam da komponujem nakon završene montaže slike u toku postprodukcije filma. Ono što je ovaj projekat činilo jedinstvenim jeste da je vremenski okvir određen za komponovanje bio prilično otvoren, nešto što se gotovo nikad ne sreće u produkciji filmova. U tom smislu sam zaista dobila najveće bogatstvo, a to je samo vreme tokom kog sam mogla u miru da razvijam zvučnu paletu filma - objašnjava kompozitorka.

Foto: Universal Music Serbia

 

Ana Krstajić svoj muzički put počinje da gradi kroz studije za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Isidore Žebeljan, a kasnije i putem prestižnog muzičkog koledža Berklee.

Prethodnih godina aktivna je na polju primenjene muzike kao kompozitorka i orkestratorka, pa se njen rad može se čuti u TV serijama "Besa", "Žmurke" i "Tajkun".

- Fantastični vizuali jordanske pustinje kao i sve borbe, iskušenja i upornosti Paraskeve imaju svoj odraz u muzici, u tom smislu jasno mogu da se primete vodilje koje oslikavaju različite elemente samog filmskog dela. Kao što pustinja igra još jednog lika u filmu, muzika na sličan način oslikava sve ono što glavni lik Paraskeva oseća, a ne govori. U okviru saundtreka se može čuti nekoliko lajtmotiva vezanih za različite elemente filma, kao što su sama pustinja, povratak u detinjstvo, borba sa demonom i snaga Paraskeve. U muziku je utkan mir i prostor koji sama slika nosi nosi, vrlo je ambijentalna bez jasnih granica početka i kraja, teksturalna, ali u isti mah dosta emotivna i jaka - ispričala je autorka.

Za svoj rad na filmu "Sveta Petka: Krst u pustinji" osvojila je nagradu "Kristalni bor" Međunarodnog festivala zvuka i filmske muzike, kao i nominaciju za najbolju stranu filmsku muziku prestižne organizacije Hollywood Music In Media Awards.

Ostavite komentar