Kultura i umetnost > Pozorište

MILENA PREDIĆ za Tanjug Reflektor: SNAGA ŽENA bila je INSPIRACIJA za monodramu "Čovečice"

Premijera monodrame "Čovečice" večeras u Jevremovcu. Pred beogradskom publikom ponovo na jesen u Ustanovi kulture "Vuk"

Izvor: K1info/Tanjug

07/07/2023 > 16:51

podeli vest:

MILENA PREDIĆ za Tanjug Reflektor: SNAGA ŽENA bila je INSPIRACIJA za monodramu "Čovečice"
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Milena Predić, koja je govorila o predstavi "Čovečice", čijom se premijerom u Botaničkoj bašti "Jevremovac"  zatvara Belef.

Predić je rekla da došla do istoimene knjige Ljiljane Bralović, kao jedne vrste porodične sage, gde je "velika koncentracija jakih ženskih likova".

- Dosta sam dugo razmišljala da želim monodramu. Nema me puno u pozorištu, fali mi ta vrsta pozorišne kondicije, i desilo se da sam to pročitala i da sam videla snagu tih žena, muku, antičko breme koje ih je zadesilo. Bilo mi je inspiracija da više likova odigram - rekla je Predić. 

Prema njenim rečima, u "Čovečicama" se priča o četiri rata koja su zadesila Srbiju u 20. veku, i svedočimo istoj matrici kojoj su izložene žene - "rađanje dece, sahranjivanje dece, pegavi tifus, novi rat".

- Danas teško možemo da pojmimo tu vrstu muke, i to mi je bila inspiracija - naglasila je Predić.

Tokom rada na monodrami, režija Jasmine Večanski Kujundžić i dramatizacija Slobodana Obradovića bila su dva važna punkta koja su olakšala Predić da ispriča priču i da se izbori.

- Svi smo imali zajedničku viziju kako to treba da ide i inspirisala nas je ta priča. To je kombinacija naratora koji nas vodi kroz dugačak vremenski period i samog ulaska u likove - rekla je glumica.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Milena Predić

Monodrama "Čovečica" se vraća pred publiku na jesen u Ustanovi kulture "Vuk" u Beogradu, a Predić ističe da je to "katarzična priča, i ona se tiče nas, ne samo žena".

- Ima nešto arhetipsko u komadu, Mislim da će (publika) osetiti do koje mere je taj vihor rata besmislen, koliko čovek strada. I onaj na frontu i ko čeka kod kuće, i gaji dete za budući rat - zaključila je Predić.
 

Ostavite komentar