Riba SMRTONOSNIJA OD CIJANIDA pliva u Jadranu, a u Japanu je i dalje SPECIJALITET
Srebrenopruga napuhača ili fugu, toliko je otrovna da je njena konzumacija zabranjena u zemljama EU
podeli vest:

U Jadranskom moru se zbog promene temperature svake nedelje pojavljuje neka nova vrsta. Tako je pre nekoliko meseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).
Reč je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, spolnim žlezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao "fugu", koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.
Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.
O kakvoj se zapravo ribi radi, kolege sa N1 Hrvatska pitali su dr sc. Jakova Dulčića, vođu laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.
Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod ostvra Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.
Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom.
Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubim, pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede.
Ovo voće je SUPERHRANA - 4 razloga zbog kojih treba da jedete KUPINE
Ako bi postojala top lista najzdravijih namirnica, kupine bi siguno bile u prvih deset
08.07.2022
VestiFoodart je cool: Čovek pravi genijalne portrete na - tanjiru
Možda za mnoge ovo nikada neće biti umetnost, ali je svakako atraktivano i – jestivo
06.07.2022
MozaikRuke VREDNE, a pita LENJA - recept koji MORATE da probate, evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookAko vas ovo ne oduševi, ništa neće - letnja salata hit i na TikToku
Jednostavna za pripremu, a ukus ćete hvaliti na sva vrata
12.07.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar