Slobodno vreme > Mozaik

KAPUĆINO, da si nam TOPAO i UKUSAN još dugo, dugo... naročito 8. novembra

Ako ima onih koji ne znaju, ovaj napitak se pravi od espresa i toplog mleka

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2023 > 13:18

podeli vest:

KAPUĆINO, da si nam TOPAO i UKUSAN još dugo, dugo... naročito 8. novembra
Foto: Freepik.com


Međunarodni dan kapućina, napitka napravljenog od espresa i toplog mleka, obeležava se 8. novembra.

Kapućino je u Italiji, uz espreso, među omiljenim napicima za doručak, a danas se očekuje organizovanje različitih društvenih manifestacija da bi se obeležio dan toga napitka, navela je ANSA.

Kapućino je, prema predanju, prvi napravio fratar reda kapucina Marko d'Avijano, koga je u septembru 1683. godine poslao papa Inočenco XI u Beč, da ubedi evropske sile da formiraju koaliciju protiv muslimanskih Osmanlija koji su ga opsedali.

Tada je fratar u jednoj bečkoj kafani prvi put "ispravio" prejak ukus kafe dodavanjem mleka. 

Izgleda da naziv kapućino potiče, kako tvrde neki stručnjaci, od franjevaca kapucina, verovatno zbog sličnosti boje napitka sa bojom fratarske odežde. 

Ostavite komentar