Neće da im PORASTE REP, ali deci ipak ne treba DAVATI KAFU – evo i zašto
Možda vam na prvi pogled izgleda bezopasno, ali kofeinski napici su veoma štetni za decu
30.10.2022
VestiNe, nije svejedno kako se pije espresso i zato pažljivo pročitajte ova pravila
podeli vest:
Nekome je espresso kafa samo usputni napitak koji naručuje u restoranu kada ne zna šta bi drugo, dok drugi smatraju da je ova kafa mnogo više od toga – umetnost u šoljici.
Gde je umetnost, tu je i majsror. Samo, mnogo toga je potrebno da znate da biste bili majstor u ispijanju espressa.
U nastavku možete da pročitate 10 osnovnih pravila kako se pije espresso kafa.
Možda vam na prvi pogled izgleda bezopasno, ali kofeinski napici su veoma štetni za decu
30.10.2022
VestiKonzumiranje kafe dovodi do lakše i impulsivnije kupovine jer je poznato da je kafa jak stimulans, koji je pored toga lako dostupan
21.07.2022
MozaikTo je pravilo broj jedan, da bi krajnji reultat bio odličan. Dakle, izaberite pravu kafu. Samo pečenje odabranih zrna kafe upravo je ono što razlikuje espreso od američke kafe. Espresso se pravi u aparatu pod pritiskom od 9 bara, koristi se tačno 7 g pečene i samlevene kafe, dok se američka kafa pravi uz pomoć filtera.
Kako god i kakvu god kafu da pijete, dobar ukus je ključan. A da bi kafa imala dobar ukus, neophodno je da se dobro čuva: na suvom mestu, na sobnoj temperaturi i u zatvorenoj (staklenoj, metalnoj, keramičkoj) posudi. U suprotnom, njen ukus može biti ustajao, koliko god je dobro pripremili i veoma brzo može postati neupotrebljiva.
I da, ima veze espresso sa “ekspresom”, kako neki ljudi kažu kada naručuju ovu kafu, jer espresso zapravo znači ekspresno, na brzinu. E, upravo tako se ova kafa i priprema. Espresso predstavlja kafu pripremljenu za konzumenta u trenutku naručivanja, odnosno od trenutka naručivanja ne sme da prođe više od 25 sekundi. Isto tako – ekspresno, bi trebalo i da se pije.
Foto: Pixabay.com
Kao što se brzo priprema, tako se brzo i pije, jer je to način da se što bolje oseti poseban ukus espressa. Kažu da ga treba popiti u gutljaju, najviše u dva, jer ćete upravo tada i tako osetiti najbolji ukus kafe. Pa ako ste u društvu, onda verovatno nije momenat da naručite baš (samo) espresso. Za ćaskanje će Vam biti potrebno neko “dugačko” piće. Ili druga kafa.
Nikada nemojte da pijete espresso koji nema taj kremasti deo na vrhu šolje, jer upravo pena čuva i uokviruje sve ukuse kafe. Međutim, brzo nestaje, tako da, ako ga kafa koju dobijete nema, postoje samo dva objašnjenja za to: ili kafa nije napravljena u tom trenutku, već ranije, ili nema kofeina. Razlog više da kafu naručite za šankom . Tada su veće šanse da dobijete najbolju.
Epresso se u Italiji naručuje za šankom i pije stojeći, pa ćete retko videti nekog Italijana da sedne za sto i čeka šoljicu svog omiljenog napitka. To je čak i neuobičajeno, što s druge strane, ljudima koji domaću, crnu, tursku kafu nekada gustiraju satima, nikada neće biti jasno. Ali, tako je.
Foto: Pixabay.com
Kada se naručuje kafa za šankom, običaj je i da se proćaska sa onim ko je pravi. Ovakav gest može ulepšati početak i vašeg i njegovog dana. Pa čak i ako je velika gužva, možete reći makar reč-dve više od uobičajenog: “Hvala”.
Espresso možete da pijete u bilo koje doba dana, ali oprezno sa kapućinom. U Italiji nije poželjno naručiti ga posle 11:00 časova pre podne, a pogotovo ne posle jela, jer se kafe sa mlekom piju isključivo ujutru, uz prvi obrok. Ako ga naručite posle ručka ili večere, ostavićete utisak da niste dovoljno jeli. A opet, ako tada naručite espresso, biće to savršeno zaokružen obrok.
Čak i ako više volite da popijete “produženi s mlekom”, nemojte to da radite posle doručka, odnosno posle 11:00 časova. Makar ne, ako ste u Italiji. Sa mlekom espresso postaje makijato, a on se u ovoj zemlji savršene kafe pije samo ujutru, uz doručak. Nikako posle toga.
Kafa je još jedan opak protivnik kada je uklanjanje mrlja u pitanju
13.08.2022
ČuvarkućaUmesto da bacite sobne biljke čije se lišće sparušilo ili je stablo počelo da vene možete ih oporaviti na potpuno prirodan način
24.06.2022
MozaikU Italiji espresso nije samo neka specijalna prilika u kojoj treba uživati, espresso je u ovoj zemlji način života. Započeti dan espressom nešto je o čemu se ne razmišlja ukoliko želite savršeno da započnete dan. A savršeni dan u Italiji počinje upravo tako za šankom, uz dva gutljaja predivnog epressa. Za to uvek možemo naći vremena, zar ne?!
Ukusno, a brzo i lako se sprema
24.09.2022
GurmanlookČak i južno voće može biti savršen dodatak vašim zimskim ukusima
01.11.2022
GurmanlookSjajna poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate dijetalne sastojke
27.09.2022
GurmanlookMmmm...njam. Ko još može ovome da odoli?
13.09.2022
GurmanlookPredsednik SAD je izjavio da lider Rusije želi da prestane stradanje ljudi u ratu u Ukrajini
pre 5 minuta
SvetEvo kolika nas temperatura danas očekuje
pre 50 minuta
SrbijaStrateški sporazum koji su dogovorili Putin i Kim obuhvata trgovinu, investicije, političku i bezbednosnu saradnju
pre 7 sati
SvetS obzirom na to da je bio ugrožen predsednik Republike, u toku je opsežna istrga službi bezbednosti
pre 7 sati
PolitikaAko me predsednik i bude imenovao na neku funkciju to svakako neće biti ambasadorska, poručio je Rod
pre 7 sati
PolitikaPetković je naglasio da je opsežna istraga najmanje što mora da se dogodi
pre 7 sati
PolitikaPrema podacima klimatske službe Kopernikus, januar 2025. godine bio je globalno topliji za 0,79 stepeni Celzijusa od proseka
pre 8 sati
SvetTužilac Kan je ranije izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske ombudsmanke za dečija pitanja Marije Lavove-Belove
pre 8 sati
SvetVuk Vuković je nekadašnji vlasnik kazina London
pre 13 sati
SudbineBranislav Jovanović preminuo je 6. februara nakon kraće bolesti, a danas će biti sahranjen na groblju u Novom Sadu
pre 16 sati
SudbineJug je osuđen na 12 godina zatvora zbog nereda 27. aprila, a preminuo je u svom domu, nakon kraće bolesti
07.02.2025
SudbineGlumac Dejan Matić biće sahranjen u ponedeljak 10. januara u 13 časova na groblju Lešće u Beogradu
07.02.2025
SudbinePavle Bulatović izrešetan je na današnji dan pre 25 godina u restoranu na Banjici, sve učinjeno da se zataška trag ubica
07.02.2025
SudbineOsim što je bio vrhunski snimatelj, Mićić je bio i izuzetan muzičar
06.02.2025
SudbineScenarista je imao snažnu poruku za glumicu
06.02.2025
SudbineBranislav Jovanović biće sahranjen u Novom Sadu u subotu.
06.02.2025
Sudbine
Ostavite komentar