Nećete verovati > Misterije

EUTANAZIJA kralja Džordža: Unuk kraljice Viktorije USMRĆEN JE KOKTELOM morfijuma i kokaina

Tek 1986. godine, pola veka posle smrti Džordža V, u javnost je dospeo dnevnik kraljevog ličnog lekara u kome je priznao da ga je usmrtio

Izvor: K1info

08/06/2023 > 19:45

podeli vest:

EUTANAZIJA kralja Džordža: Unuk kraljice Viktorije USMRĆEN JE KOKTELOM morfijuma i kokaina
Foto: Bassano Ltd, Public domain, via Wikimedia Commons


Džordž V bio je vladar Ujedinjenog kraljevstva i britanskih kolonija i car Indije od 6. maja 1910. do svoje smrti 20. januara 1936.

Rođen za vreme vladavine svoje bake Viktorije, Džordž je bio drugi sin Alberta Edvarda, princa od Velsa, i treći u redu nasledstva britanskog prestola, iza svog oca i starijeg brata, princa Alberta Viktora. Od 1877. do 1892. Džordž je služio u Kraljevskoj mornarici, sve dok ga neočekivana smrt starijeg brata početkom 1892. nije dovela direktno u red za tron.

Foto: Bassano Ltd, Public domain, via Wikimedia Commons

Džordž i Meri na dan venčanja

Džordž se sledeće godine oženio verenicom svog brata, princezom Viktorijom Meri od Teka, sa kojom je imao šestoro dece. Posle smrti kraljice Viktorije 1901. godine, Džordžov otac stupio je na tron kao Edvard VII, a Džordž je postao princ od Velsa. Postao je kralj posle očeve smrti 1910.

Nije da na kraljevskim dvorovima nedostaje skandala, ali onaj koji se vezuje za smrt Džordža V čuvan je sve do 1986. godine, kada je otkriveno da ga je ubio lični lekar, Bertrand Doson, koji je tu tajnu čuvao do kraja života.

Kraljevo zdravlje se pogoršava

Prvi svetski rat uticao je na Džordžovo zdravlje: teško je povređen 28. oktobra 1915. kada ga je konj zbacio prilikom smotre trupa u Francuskoj, a njegova pušačka strast pogoršala je probleme sa disanjem. Takođe je bolovao od hroničnog bronhitisa. U novembru 1928. bio je teško bolestan od sepse, a tokom naredne godine njegov sin Edvard preuzeo je većinu kraljevskih dužnosti.

Džordž se nikada nije oporavio. Poslednje godine života, dobijao je kiseonik. Pored toga, smrt njegove omiljene sestre Viktorije u decembru 1935. duboko ga je deprimirala. Uveče, 15. januara 1936, Džordž je otišao u svoju spavaću sobu u Sandringem Hausu žaleći se na prehladu.

Foto: Luke Fildes, Public domain, via Wikimedia Commons

Portret kralja Džordža V, Luk Filds, 1911.

Do 20. januara, Džordž V je bio na samrti. Njegovi lekari, predvođeni lordom Dosonom, izdali su bilten navodeći da se "kraljev život mirno približava svom kraju".

Međutim, tek kada je skinut embargo sa Dosonovog privatnog dnevnika, objavljenog 1986. godine, otkriveno je da je lekar ubrizgao kralju koktel morfijuma i kokaina, od čega je ovaj preminuo.

Ne zna se šta je tačno navelo doktora da se odluči na takav korak i ubije kralja. Pričalo se da su kraljica i kraljev sin možda tražili da kralj ne pati bespotrebno tokom svojih poslednjih trenutaka. Sve u svemu, Doson, koji je bio pobornik eutanazije, u dnevniku je priznao da je okončao kraljev život.

Ipak, poznato je da je Doson želeo da se vest o kraljevoj smrti pojavi u jutarnjim novinama, a ne u "manje prikladnim večernjim izdanjima".

Ostavite komentar