Priče > Biznis

VAŽNA SARADNJA: Agencije Tanjug i Sinhua razmenile ugovor u prisustvu SIJA I VUČIĆA

Sporazum su potpisali generalna direktorka novinske agencije Tanjug Manja Grčić i predsednik novinske agencije Sinhua Fu Hua

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/05/2024 > 12:57

podeli vest:

VAŽNA SARADNJA: Agencije Tanjug i Sinhua razmenile ugovor u prisustvu SIJA I VUČIĆA
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


U Beogradu je danas, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga, organizovana razmena potpisanog ugovora o međuagencijskoj saradnji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, u prisustvu Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor, kojim je obnovljena višedecenijska saradnja, potpisan je prošle nedelje i on podrazumeva razmenu svih video, foto i tekstualnih materijala dve agencije.

Sporazum su potpisali generalna direktorka novinske agencije Tanjug Manja Grčić i predsednik novinske agencije Sinhua Fu Hua.

Kao prvi Tanjugov izveštač iz Kine, iako nikada u Kini nije bio, upamćen je Ilio de Luka koji je, kao Tanjugov radista, 5. januara 1948. radeći u Centru za prijem stranih radio stanica i agencija, u to vreme smeštenom u Ovči, uhvatio emisiju Agencije Nova Kina (Sinhua).

Od tada, pa sve do oktobra 1949, sistematski je sve vreme pratio i snimao emisije Agencije Nova Kina.

Informacije su dalje preoblikovane u formu neophodnu za Tanjugov agencijski servis, i emitovane nadalje novinskim agencijama širom sveta. 

Na taj način Tanjug je u tom periodu, u završnom periodu Kineske revolucije, objektivno izveštavao Zapad o oslobodilačkoj borbi u Kini, ofanzivi Osme armije protiv trupa Čang Kaj Šeka, kao i o konačnom oslobođenju i proglašenju Narodne Republike Kine.

Imajući u vidu kakav je bio stav vlada zapadnih zemalja na tu temu u datom periodu, Tanjug je u konkretnim okolnostima odigrao važnu ulogu u informativnom proboju prema Zapadu.

I za sam Tanjug bio je to važan moment, kada stare globalne novinske agencije uočavaju valjanost i važnost informacija koje on emituje.
De Luka, koji je inače važio za veštog i snalažljivog radistu, u Tanjugu je počeo da radi ubrzo po okončanju Drugog svetskog rata.
Saradnja je pojačana i time što je Tanjuig od 1953. godine do kraja 90-ih godina imao stalnog dopisnika iz Pekinga.

 

Ostavite komentar