Priče > Biznis

Vučić: Verujem da ćemo do kraja godine napraviti važne korake za Srbiju. To će privući nove investicije i ne samo to ...

Želimo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, kazao je, između ostalog, Vučić

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

27/06/2024 > 20:00

podeli vest:

Vučić: Verujem da ćemo do kraja godine napraviti važne korake za Srbiju. To će privući nove investicije i ne samo to ...
Foto: Printscreen TV Pink


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Briselu sa evropskim zvaničnicima razgovarao o suštinski bitnim stvarima, između ostalog i Planu rasta, ali i onome što je još važnije, a to je šta sve Srbija mora da uradi.

Naglasio da veruje da ćemo do kraja godine uspeti da napravimo važne korake koje će omogućiti da se zemlja približi jedinstvenom evropskom tržištu.

To će omogućiti i privlačenje novih investitora, rekao je Vučić za Pink.

Na konstataciju da je u Briselu juče bilo i sastanaka sa pozitivnim ishodom i da je razgovarao sa evropskim zvaničnicima o  Planu rasta i kako će to uticati na život građana u Srbiji, predsednik je rekao da su to sve bile važne stvari, ne birokratski već suštinski.

- Nije to pitanje hoćemo li mi pre kraja godine dobiti 120 ili 130 miliona evra. To nije mali novac, to je novac za poštovanje, ali nije to odlučujući novac za državu poput Srbije. To je možda odlučujući novac za nekoga pet ili deset puta manjeg, ali za Srbiju svakako ne. Za nas je mnogo važnije ono o čemu smo razgovarali sa predsednikom Mišelom, a to je da nam kažu šta je sve to što moramo iz ta četiri stuba, četiri tačke da uradimo - rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da je o tome razgovarao i sa komesarom Oliverom Varheljijem kako da se približavamo rešavanju drugih problema na putu ka jedinstvenom evropskom tržištu - dakle od zelenih koridora, od jedinstvenog evropskog platežnog prostora, do ukidanja PEM konvencija da bismo mogli da dovodimo investitore. 

- Ali suština je u tome da kada to postignete, onda ćete privlačiti još više investitora. Kada to postignete, onda ćete moći vašim kamiondžijama, vašim kompanijama da obezbedite neuporedivo niže operativne troškove i moći će da zarađuju više i taj profit da podele sa svojim radnicima. To obezbeđuje bolji životni standard i to su stvari koje su važne za nas - rekao je on.

Naglasio je da veruje da ćemo uspeti to da uradimo do kraja godine.

- Hoćemo li to uspeti pre kraja godine? Ja verujem da hoćemo i uprkos tome što postoje neki i ovde kod nas koji nisu dovoljno marljivi ili dovoljno hrabri da određene teške stvari preduzmu, ali mnogo je tu ne lakih reformi i od državne pomoći i javnih nabavki kako moraju da se provode do svega drugog i to smo sve prihvatili - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da postoji još jedan detalj i na tome radimo i verujem da ćemo sledeće nedelje biti sposobni da to izvedemo. 

On je rekao da Srbija na računu u ovom trenutku ima 5,5 milijardi evra i da će se celog leta raditi na tome da se obezbedi dovoljno zaliha dizela, benzina, namirnica, struje i svega neophodnog za funkcionisanje zemlje.

Vučić je rekao da Srbiji nije potrebno da ide na tržište obveznica i dodao da bi, kada bismo tih 5,5 milijardi evra uplatili na ime duga, naša stopa javnog duga bi bila 42 odsto. 

Bitna je racionalna potrošnja u zemlji 

Dodao je da moramo da gradimo i elektroenergetske komplekse i da se ozbiljno bavimo energetikom, kao i hranom.

Naglasio da ljudi moraju da razumeju da državna kasa ipak nije nepresušni izvor.

- To nije ćup iz kojeg može samo da se vadi, ne možemo za 10 godina da nadoknadimo prethodnih 300 godina i da se izjednačimo sa Nemačkom, ali iz godine u godinu smanjujemo tu razliku. Stopa rasta u Srbiji u prvom kvartalu iznosi 4,7 odsto, dok je u Nemačkoj dva odsto. Ukoliko nastavimo da radimo, ta razlika će iz godine u godinu biti sve manja - naglasio je Vučić.

Zahvalio je svim ljudima koji shvataju i razumeju koliko pozicija Srbije u aktuelnim geopolitičkim okolnostima nije jednostavna.

 

Ostavite komentar