Priče > Biznis

K1info ISTRAŽUJE: Koliko se PARA VRTI u trgovinskoj razmeni između SRBIJE I RUSIJE?

Pojedine kompanije, zbog rata u Ukrajini, pronalaze alternativne pravce kako bi roba stigla do Rusije

Autor: Milena Gačević

03/11/2022 > 10:20

podeli vest:

K1info ISTRAŽUJE: Koliko se PARA VRTI u trgovinskoj razmeni između SRBIJE I RUSIJE?
Foto: Shutterstock/Pixabay


Rat u Ukrajini zakomlikovao je i poremetio poslovne planove mnogim kompanijama u Srbiji koje su izvozile u Rusiju. 

Podaci Privredne komore Srbije (PKS) pokazuju da su pojedina preduzeća zabeležila pad izvoza na tržište Ruske Federacije od oko 76 odsto u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period lane.

Međutim, razmena sa Rusijom zabeležila je rast jer smo ove godine (kao i prethodnih) uvozili energente i đubrivo. 

Bilateralnu trgovinsku razmenu Republike Srbije i Ruske Federacije (RF), posmatrajući prvih osam meseci 2022.godine, bez obzira na sve uvedene restriktivne mere i ograničavajuće faktore (višestruki rast cena usluga transporta i otežan protok roba, ograničeni devizni transferi, oscilacija kursa u periodu mart-jul 2022.g.) karakteriše rast od 55,5%. Bilateralno posmatrano razmenjeno je proizvoda u vrednosti 2,84 milijarde dolara, ističu u PKS.

Foto: Pexels.com

 

- Srpski izvoz u Rusiju za osam meseci 2022. godini beleži rast od 4,4 odsto i iznosio je 720,3 miliona dolara. Realno je očekivati da ćemo u 2022. izvesti preko milijardu dolara proizvoda u RF - istakao je Dejan Delić iz Predstavništva PKS u Moskvi.

Rusi vole srpsko voće, nameštaj, lekove

Najviše smo ove godine u Rusiju izvozili sveže voće - jabuke i jagode, hula-hop čarape, hranu za mačke i pse, preparate za pranje i čišćenje - kućnu hemiju, lekove za maloprodaju, smrznute višnje, nameštaj za opremanje objekata, belu tehniku, (frižidere, zamrzivače), spoljne pneumatske gume, mlečne proizvode (pre svega sir), donji veš, hartiju i impregnisani karton, kaže za K1info Delić.

Foto: Pixabay.com

 

Izvoz guma i akumulatora značajno opao

Posledice do sada uvedenih trgovinskih ograničenja zbog rata u Ukrajini direktno utiču na izvoz srpskih proizvoda i to: 
izvoz pneumatskih spoljnih guma smanjen je za 77 odsto i u prvih osam meseci 2022. iznosio je 13,6 miliona dolara. Za osam meseci 2021. izvezeno je tih guma u Rusiju u vrednosti od 59,5 miliona dolara.

Cirkulacionih pumpi za grejne sisteme za osam meseci ove godine izvezeno je za 3,1 milion dolara, što je za 76 odsto manje nego u istom periodu lane, kažu u Predstavništvu PKS u Moskvi.

Centrifugalnih pumpi je za osam meseci 2021. izvezeno za 7,6 miliona dolara, da bi ove godine u istom periodu izvoz vredeo 2,1 milion USD (to je pad od 72%)

Olovnih akumulatora je izvezeno u RF za osam meseci ove godine u vrednosti 2,1 milion dolara, što je pad izvoza od 48,5 odsto.

Novouvedene restriktivne trgovinske mere i sankcije direktno utiču na bilateralnu robnu razmenu i izvoz Srbije u Rusiju, s obzirom na to da je zabranjen tranzit, prevoz, izvoz, pretovar i svako drugo kretanje robe koja ulazi u EU i koja je namenjena Rusiji, ukoliko je uključena na listu sankcija EU, navode u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Takođe, određene srpske kompanije su po odluci centrala iz zemalja koje primenjuju trgovinske mere, trenutno obustavile izvoz u RF.

Nezvanično saznajemo da se preduzeća snalaze i iznalaze alternativne pravce za transport robe kako bi ipak bar deo prodali na tržištu Rusije.

Uvoz je, uz rast od 86% u poređenju sa posmatranim periodom 2021.godne, realizovan u visini od 2,12 milijarde dolara.
Najviše smo iz Rusije uvozili naftu i prirodni gas, ureu i đubriva, duvan, sirovine..., kaže direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

 

 


 

 

Ostavite komentar