Vesti > Društvo

Šta je urađeno po pitanju VRŠNJAČKOG NASILJA? Slavica Đukić Dejanović govorila o KAZNAMA za napad na prosvetara

Sindikati prosvetnih radnika ukazuju da se nasilje u školama ne smanjuje i podsećaju da je potrebno što pre izmeniti zakon

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Anica Ninković

13/06/2024 > 10:23

podeli vest:

Šta je urađeno po pitanju VRŠNJAČKOG NASILJA? Slavica Đukić Dejanović govorila o KAZNAMA za napad na prosvetara
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Posle napada na profesora u Bačkoj Palanci i profesora 3. beogradske gimnazije, za nešto više od mesec dana zabeležen još jedan primer nasilja. Ovog puta u osnovnoj školi.

Učenik šestog razreda verbalno i fizički je napao nastavnicu muzičkog, nakon što ga je uputila kod direktora, jer je pušio elektronsku cigaretu u učionici.

Sindikati prosvetnih radnika ukazuju da se nasilje u školama ne smanjuje i podsećaju da je potrebno što pre izmeniti krivični zakon, kako bi se svaki napad na prosvetare oštrije kažnjavao. 

Šta je urađeno po pitanju vršnjačkog nasilja?

- Mi smo čitave ove godine imali ogroman broj radionica, predavanja, edukativnih susreta, stručnih susreta. Smatrali smo da pitanju mentalnog zdravlja, prepoznavanju raznih disfunkcija u uzrastu dece, treba da pridamo poseban značaj. Time smo se bavili. Čak ćemo i tokom raspusta veliki broj radionica zadržati - rekla je ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović za Blic TV.

Pred nama je polaganje male mature. Da li je sve spremno? Šta možemo da očekujemo kada su testovi u pitanju? Da li će biti potrebno više bodova nego prethodnih godina? I sad, imamo retke primere da maturanti padnu na popravni ispit, niti u ovoj godini u polaganim beogradskim školama se beleže jedinice za osmake. Kakva je procedura zapravo onda za takve učenike i da li dužno znamo razlog zašto su došli u tu situaciju?

- Možda ima razloga to što se odlučuje za privatne škole da je zapravo taj sam uspeh nije presuda? Vidite, 1:58 kad nam počne ta školska 24.-25. godina, mi ćemo imati sigurne podatke na osnovu kojih možemo zaključivati. Može se i tako razmišljati, a ima i drugih razloga. Ali kad budemo imali konkretne rezultate, videćemo koja su to deca koja se zapravo upisuju u privatne škole, koji su zahtevi za upis u te škole i šta nam dalje valja činiti kako bi svako ko završi obrazovanje u Srbiji imao onaj optimum koji je potreban - rekla je ona.

Završavamo jednu školsku godinu. Nju je obeležio određeni primer nasilja što vršnjačkog, što prema profesorima. Imamo Bačku Palanku, Treću Beogradsku gimnaziju. Dogovoreno je da se tretira napad na nastavnika kao napad prema službenom licu, znači da je to krivično delo. Kada će to biti uvedeno u zakon?

- Neće se tretirati kao napad na službeno lice zbog prava i obaveza službenog lica koje prosto u obrazovanju ne mogu ostvariti i ispuniti nastavnici i uposleni, ali će zaista izmenama i dopunama krivičnog zakonika, na čemu rade normativci pre svega Ministarstva pravde, doći do određenih izmena u pogledu sankcija koje će biti neuporedivo oštrije. Sindikati u prosveti su vrlo informisani i zadovoljni ovim koracima. I onog momenta kada krivični zakonik stupi na snagu i strožije sankcije za uposlene u prosveti, u obrazovanju, će zapravo stupiti na snagu - rekla je ona.

Ostavite komentar