Vesti > Društvo

Srbi zbog LETOVANJA sve češće PODIŽU KREDITE! Ovo je nekima jedini način da odu na MORE, a ovo su kamate

Jedna banka ima i posebnu vrstu pozajmice samo za putovanje u Tursku, Rusiju ili zemlje Evrope

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Anica Ninković

13/06/2024 > 15:24

podeli vest:

Srbi zbog LETOVANJA sve češće PODIŽU KREDITE! Ovo je nekima jedini način da odu na MORE, a ovo su kamate
Foto: Unsplash.com


S obzirom na životni standard u Srbiji, mnogi građani mogu da odu na letovanje jedino ako podignu kredit. Pojedine banke nude pozajmice za određene destinacije, ali većina klijenata u tu svrhu podiže keš kredit. Iako ovo može da deluje kao dobra opcija, kamate na ove kredite su veoma visoke.

Kada se u obzir uzmu cene turističkih aranžmana tokom letnje sezone i plate u našoj državi, jasno je da mnogi građani na more mogu da odu jedino ako podignu kredit kod banke.

Jedna banka ima i posebnu vrstu pozajmice samo za putovanje u Tursku, Rusiju ili zemlje Evrope. Ova ponuda odnosi se samo na korisnike "Gold računa". Maksimalni iznos koji građanima može da bude odobren je 500.000 dinara, sa rokom otplate od šest do 18 meseci.

Grejs period je tri meseca, što znači da tokom prva tri meseca od isplate kredita, dužnik nije u obavezi da plaća rate. Kamatna stopa iznosi oko 9,5 odsto, ali je nešto niža za klijente koji putuju sa avio-kompanijom "Turkiš Erlajns", pa u tom slučaju iznosi manje od 7,5 odsto.

U praksi, ako neko odluči da podigne najviši iznos kredita, 500.000 dinara, sa periodom otplate od 18 meseci, svakog meseca moraće da plaća oko 29.500, odnosno 29.300 ako putuje turskim prevoznikom. Ako je u pitanju niža pozajmica, od 150.000 dinara, mesečna rata će biti 8.850, odnosno 8.780, u zavisnosti od prevoznika. Inače, iznos koji korisnik podigne se ne isplaćuje njemu, već direktno na račun turističke agencije preko koje putuje.

Kamate na keš kredit

S obzirom na to da ovakvu ponudu ima samo jedna banka, i to za usku grupu klijenata, oni koji tu ne spadaju, a potreban im je kredit za letovanje, moraće da podignu keš kredit. Jedna banka koja posluje u Srbiji ima posebnu ponudu keš kredita za letovanje. Ova pozajmica može da varira od 50.000, pa sve do tri miliona dinara, a kamata je u proseku do 15 odsto. Period otplate može da bude od 13 do 71 meseca.

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko bismo kao primer koristili isti kredit kao i kod banke koja nudi specijalizvoane pozajmice za letovanje, dakle 500.000 dinara na 18 meseci otplate, onda bi, sa kamatom od oko 15 odsto, mesečna rata kredita bila skoro 31.300 dinara. S druge strane, rata bi bila daleko niža, oko 9.400 za kredit od 150.000 dinara.

Dakle, u zavinosti od banke, rata kredita od 150.000 dinara može da varira od oko 8.800, pa do 9.400, dok za veću pozajmicu, razlike su još veće - od 29.300, pa sve do 31.300 dinara.

Na osnovu toga, jasno je da treba biti izuzetno obazriv prilikom zaduživanja za more. Ovo možda deluje kao jedina opcija, ali ujedno je i veoma skupa, s obzirom na dvocifrene kamate.

Ostavite komentar