Vesti > Društvo

Da li je ova OŠTRA MERA REŠENJE za sprečavanje nasilja u ŠKOLAMA? Pašalić dao predlog ministarstvu, traži IZMENE ZAKONA

Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojima moraju u školama da se ponašaju, rekao je Zoran Pašalić

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/06/2024 > 12:13

podeli vest:

Da li je ova OŠTRA MERA REŠENJE za sprečavanje nasilja u ŠKOLAMA? Pašalić dao predlog ministarstvu, traži IZMENE ZAKONA
Foto: Youtube PrintScreen


Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je resornom ministarstvu predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prema kojem bi se skratio postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj i uveo društveno - koristan rad.

- Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojima moraju u školama da se ponašaju - rekao je Pašalić za RTS i istakao da nije reč o kažnjavanju đaka, već o izvesnosti kazni.

Zaštitnik je povodom predloga za izmenu Zakona o osnovama sistema  obrazovanja i vaspitanja rekao da granice moraju da se postave učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama.

- Gubi se poverenje i u osnovne i srednje škole. Zaštitnik građana je zato uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, sa ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje - rekao je Pašalić, koji smatra da u Ministarstvu prosvete ima volje da se zakon promeni.

Prema njegovim rečima, nije reč o kaznama, već o izvesnosti kažnjavanja.

- Predlažemo da se ukine nepotrebno administritranje i onemogući da se protokom vremena osujeti disciplinski postupak. Društveni-korisni rad će se sprovoditi sa ciljem edukacije i vaspitavanja učenika - rekao je Pašalić, ističući da deca imaju i prava, ali i obaveze, u skladu sa kojima moraju da se i ponašaju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Govoreći o nepotrebnom administriranju, Pašalić predlaže da direktor škole, razredni starešina i školski psiholog odluče da li će, osim disciplinskog postupka, postojati i vaspitni u određenom roku.

- Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu, odnosno srednju školu - rekao je Pašalić, ističući da će društveno-koristan rad praktično da znači da učenik, na primer, pomaže drugim u nastavi i drugim aktivnostima u obrazovanju.
 

Ostavite komentar