Priče > Green World

IDEJE, inovacije i DISKUSIJE za zelenu BUDUĆNOST na 6. E-Mobility forumu održanom na MAŠINSKOM FAKULTETU

Vlada Republike Srbije već godinama daje subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, objasnio je Goran Vesić

Izvor: K1info

13/10/2023 > 10:46

podeli vest:

IDEJE, inovacije  i DISKUSIJE za zelenu BUDUĆNOST na 6. E-Mobility forumu održanom na MAŠINSKOM FAKULTETU
Foto: Mašinski fakultet


Na koji način Srbija može da napravi korak napred u tehnološkom smislu i uđe u društvo onih zemalja koje daju svoj doprinos razvoju elektromobilnosti i koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila, bile su samo neke od tema Šestog E-Mobility foruma, koji je 11. i 12. oktobra održan na Mašinskom fakuletu u Beogradu.

Forum su organizovali Nacionalna Asocijacija Autonomnih i Električnih Vozila (NAAEV) u saradnji s Mašinskim, Elektrotehničkim i Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Foto: Mašinski fakultet

 

Tokom dvodnevnog skupa više od dvadeset eminentnih stručnjaka iz Srbije, Evrope, Amerike i Kine na odvojenim sesijama diskutovalo je na teme: "Buduća mobilnost"“, "Mobilnost i energija" i "Održiva logistika". Predstavljena su i najnovija tehnološka rešenja iz domena pametnih gradova i autonomne mobilnosti, s fokusom na transportne sisteme, elektro sisteme i sisteme zaštite životne sredine.

Dekan Mašinskog fakuleta, prof. dr Vladimir Popović je podsetio da je Mašinski fakultet drugu godinu za redom domaćin E-Mobiliti foruma.

- Za nas je veoma važno da se jedan ovakav događaj koji povezuje nauku, obrazovanje, privredu i industriju održava baš na našem fakuletu - istakao je prof. Popović i dodao da je u prethodnih godinu dana mnogo toga urađeno u saradnji s NAEV-om, koji je integrator svih zainteresovanih činilaca u oblasti elektromobilnosti.

Foto: Mašinski fakultet

 

Kako je naveo, tema elektromobilnosti je postala aktuelnija s dešavanjima u Ukrajini i na Bliskom Istoku, kao i pratećom energetskom krizom.

- Svi znamo da e-mobiliti podrazumeva proizvodnju energije, koja je u ovom trenutku apsolutno top tema na koju niko ne zna da nam da pravi odogovor.  Zato je ovaj forum prilika da diskutujemo i pokušamo da damo odgovore i na neke teme koje su šire od samog transporta, a koje pored infrastrukture i punjača obuhvataju i termine kao što su "pametni gradovi", održiva logistika i razvoj održive logistike i koje će sigurno biti pred nama u budućnosti - rekao je prof. Popović.

Učesnike je putem video poruke pozdravila i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, dr Jelena Begović.

Kako je navela, nove tehnologije u oblasti elektromobilnosti, osim što za cilj imaju smanjenje emisije štetnih gasova, one omogućavaju stvaranje nove ekonomske vrednosti, ubrzani naučni razvoj i nova radna mesta, odnosno školovanje kadrova za poslove budućnosti.

S druge strane, domaćoj privredi se otvara mogućost da se uključi u globalni proizvodni lanac - od proizvodnje baterija, do proizvodnje različitih elektro komponenti, koje su izuzetno bitne za ovu industriju.

- Vlada Republike Srbije se trudi da napravi jedan vrlo primamljiv ekosistem za kompanije i za privatni sektor da posluju u Srbiji. Kroz različite programe podrške, povoljno biznis okruženje i menjanje regulatornog okvira trudimo se da privučemo kompanije da otvore svoje istraživačko-razvojne centre u našoj zemlji. Formirali smo Savet za saradnju sa Evropskom Unijom u industriji elektro automobila, subvencijama podržavamo kupovinu električnih automobila, a Srbija je nedavno postala jedna od malobrojnih zemalja koja je izdala dozvolu za vozilo bez vozača. Uverena sam da u ovoj trci imamo šansu da budemo među liderima u oblasti elektromobilosti - zaključila je minstarska Begović.

Foto: Printscren/Tanjug

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić rekao je da Vlada Republike Srbije kroz zakonska rešenja i različite podsticajne mere nastoji da pruži dodatni doprinos razvoju e-mobilnosti u Srbiji.

- Vlada Republike Srbije već godinama daje subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, a izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena je obaveza za sve koji grade zgrade da na parkinzima poslovnih ili stambenih objekata moraju da postave određeni broj elektropunjača. ​Ovim izmenama zakona uvedena je i obaveza da pumpe na auto- putevima moraju da uvedu punjače - istakao je Vesić.

Dodao je da je Javno preduzeće "Putevi Srbije" raspisalo tender za izgradnju 16 "zelenih oaza" na postojećim auto putevima na kojima će biti postavljeno između pet i 20 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati dva mesta za punjenje i koji će biti mesto za odmor onih koji voze električne automobile.

- Realizacijom inovativnih i konceptualnih rešenja u oblasti elektromobilnosti Srbija omogućava svojim naučnicima i svojim kompanijama da uđu u društvo onih zemalja i onih kompanija koje daju svoj doprinos u ovom visokotehnološkom segmentu autoindustrije, a posebni potencijal ima projekat izgradnje "5G razvojno-istraživačkog i test centra za autonomna vozila i dronove“  - naveo je ministar

Vesić, koji se skupu takođe obratio video porukom.

Učesnicima foruma obratili su se i Ivan Vulović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije autonomnih i električnih vozila, vodeće organizacije u Srbiji u oblasti inovacija u segmentu e-mobilnosti, koja integriše 11 najvećih tehničkih fakulteta u Srbiji i 14 visoko tehnoloških kompanija, dekan Saobraćajnog fakulteta, prof. dr Nebojša Bojović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić i Bence Huba, menadžer regionalne inovacione šeme EIT-a za urbanu mobilnost.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Poseban deo drugog dana foruma bio je posvećen studentskom takmičenju ,,Student Innovative Mobility Challenge”, a šest studentskih timova čiji su projekti ušli u uži izbor takmičenja imalo je priliku da žiriju i publici predstavi svoja inovativna rešenja u različitim oblastima urbane mobilnosti.

Pobednik takmičenja je studentski tim "New Group", koje čine studenti Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a njihovo rešenje sistema za unapređenje mobilnosti slepih i slabovidih proglašeno je za najinovativnije rešenje. Drugo mesto osvojio tim studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu „Eco Flay“ za projekat autonomne besplotne letelice "Kondor" VTOL konfiguracije, čija je osnovna namena dostava paketa u urbanoj sredini.

Treće mesto pripalo je timu "Par Co" za rešenje aplikacije koja će omogućiti lakše parkiranje u gusto naseljenim
gradovima.

Takmičenje je organizovano uz podršku EIT UM-a (European Institute of Innovation and Technology – Urban Mobility) i ima za cilj da razvije ideje/rešenja koja se odnose na jednu od devet oblasti urbane mobilnosti: Aktivna mobilnost / Buduća mobilnost / Infrastruktura mobilnosti / Mobilnost za sve /Održiva gradska logistika / Stvaranje javnog prostora / Intermodalnost / Mobilnost i energija / Smanjenje zagađenja.

Svi nagrađeni timovi biće podržani od strane NAAEV-a u procesu kreiranja startapa i biće im omogućeno da učestvuju u programima EIT Urban Mobility, a dobitnik 1. nagrade imaće priliku da se pridruži NAAEV timu na ,,Tomorrow Mobility World Congress“, u Barseloni od 7. do 9. novembra 2023. godine.

Kao prateći sadržaj ovogodišnjeg E-mobiliti foruma, na platou ispred Mašinskog fakultet organizovana je i mini izložba električnih automobila najpoznatijih brendova koji proizvode elektrovozila, dok su u holu fakulteta posetioci mogli da vide električnu formulu studentskog tima "Drumska strela", projekte bespilotnih letelica i raketa studentskog tima "Beoavia", kao i komponente za električna i hibridna vozila, punjače i električne bicikle koji se proizvode u kompanijama ZF Srbija, Brose i ABB.

Zeleni E-kutak na parkingu ispred zgrade Mašinskog fakulteta, gde je tokom prošlogodišenjg foruma instaliran punjač za elektrovozila, donacija kompanije ABB, sada je proširen sa pet punjača za električne bicikle.
 

Ostavite komentar