ZAŠTO SE OKO TOGA PRAVI SPEKTAKL? Macura u "Uranku" o saslušanju rektora Đokića, a evo šta kaže za blokadu RTS-a
Vesti
Vo na ražnju okreće se pola dana, a težak je nekoliko stotina kilograma
podeli vest:
Temperatura u Guči već u prvim satima dovedena je do usijanja. Što zbog fantastičnih trubača čija muzika se može čuti iz svakog ugla ove varošice, što zbog tradicionalnih specijaliteta po kojima je Sabor prepoznatljiv.
Tokom ove manifestacije strada čitav kontigent prasića i jagnjića, ali sada se na ražnju našao ni manje ni i više nego jedan vo i to ga peče žena.
Sanja Nikolić iz Smederevske Palanke uz oca je počela da se bavi ugostiteljstvom, a njihovi specijaliteti mogu se probati na skoro svim manifestacijama u Srbiji. Ipak, vo težak pola tone posebna je priča.
-. Svi koji ga probaju, kažu da im je to posle omiljeno pečenje. Teško ga je staviti na ražanj, ali zato svaki trud vredi. Da bi se ispekao, potrebno je oko 12 sati. Tu pored njega imamo i spreman saft, krompir i pečurke. Dok se peče, dodajemo luk i šargarepu, da meso ima poseban ukus u miris -
Foto: RINA
kaže ona.
Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, kaže da je u početku bilo začuđenih pogleda, ali da se sa svim predrasudama uspešno izborila.
- Svake godine imamo stalne mušterije, koje uvek dolaze kod nas da jedu meso od pečenog vola. U početku nije bilo lako, jer treba ispeći toliko mesa, ali sam sve kulinarske tajne brzo usavršila. Vidi se kad je meso gotovo, sočno i spremno za serviranje - dodaje Sanja.
Porcija ovog delikatesa malo je skuplja od porcije svinjskog ili jagnjećeg pečenja, ali oni koji ga probaju, kažu da vredi svaki dinar.
Sabor trubača nije običan vašar, već manifestacija koja zaslužuje da traje
05.08.2022
MuzikaPovodom predstojećeg Dragačevskog sabora trube u Guči oko pedesetak trubača prodefilovalo je juče centrom Beograda
02.08.2022
MuzikaDevojke se druže, zabavljaju, brzo voze i pričaju o tome kako se snaći u tesnom WC-u sa deset slojeva odeće na sebi
23.07.2022
Deus Ex machinaMlada Ivanjičanka čuva stari zanat od zaborava i stvara nesvakidašnje jeleke
14.07.2022
Reportaža
Ostavite komentar