Za 4 dana kroz VRŠAC prošlo oko 150.000 GOSTIJU iz zemlje i inostranstva: Održani jubilarni 65. DANI BERBE GROŽĐA
Grožđebal se tradicionalno održava svake godine, trećeg vikenda septembra i traje četiri dana
18.09.2023
ReportažaI Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani
podeli vest:
Selo sa 1.300 stanovnika i osam pečenjara. Bilo ih je i više u Stopanji - na magistralnom putu između Trstenika i Kruševca.
Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.
I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke - rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine.
Grožđebal se tradicionalno održava svake godine, trećeg vikenda septembra i traje četiri dana
18.09.2023
ReportažaNajpoznatiji đak bio je Jevrem Obrenović, a škola je formirana pod patronatom bogatog trgovca Nikole Milićevića Lunjevice 1807. godine
17.09.2023
ReportažaNavijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.
- Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo - kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.
Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade.
- Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo - dodaje Gašić.
Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja.
Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.
- Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično - objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče".
Meštani vekovima drveće čuvali kao oči u glavi
11.09.2023
ReportažaŠančevi su početkom 19.veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada
06.09.2023
ReportažaNeobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje.
- Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana - naglašava Smiljković.
U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige – Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.
Beograđani su subotom i nedeljom dolazili u Grocku. Mogli ste da vidite Šekularca, Boru Kostića, Bebu Lončar…
06.09.2023
ReportažaLois Gibson je diplomirala je na Univerzitetu Teksas, sa pohvalama i kursom za forenzičke umetnike FBI Akademije
03.09.2023
ReportažaIvanjica već prvog dana ove tradicionalne manifestacije vrvi od posetilaca
25.08.2023
ReportažaU doba komunizma, kada je crkva bila u nemilosti, bilo je nedopustivo da crkveni zvonik bude najviše zdanje u gradu
19.08.2023
Reportaža
Ostavite komentar