Priče > Reportaža

Specijalitet od kog strancima kreće voda na usta - HAJDUČKI ĆEVAP po ubitačnom receptu

Meštani kažu da ko jednom proba ćevap iz Dragačeva, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja

Autor: RINA

01/07/2022 > 14:47

podeli vest:

Specijalitet od kog strancima kreće voda na usta - HAJDUČKI ĆEVAP po ubitačnom receptu
Foto: RINA


Kada su se srpski hajduci odmetali u šume i borili protiv Osmanlija jako im je važno bilo u boj krenuti punog stomaka, zato su sa sobom nosili sve što im je neophodno za dobar zalogaj. Tako je nastao specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. 

- Specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a bila im je potrebna jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk - kaže za RINU Jovan iz Dragačeva. 

Foto: RINA

 

Majstori svog zanata otkrivaju tajnu kako se hajdučki ćevap pravi, ali i naglašavaju da nigde ne može da ispadne toliko dobro kao u Dragačevu. Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.

- Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži pa potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv - dodaje ovaj iskusni Dragačevac.

Koliki su Srbi zapravo gurmani dokazuje i činjenica da je ovom specijalitetu posvećena i čitava jedna manifestacija. "Hajduk fest" sada je već postao tradicija, a ove godine je zakazan za 2. jul kada će u Guči sve zamirisati na ovaj poseban ćevap.

Ni najavljene visoke temperature neće omesti ljubitelje dobrog zalogaja da podlože vatru i odmere svoje snage i spremanju ovog jela. Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.

 

Foto: RINA

 

- Želimo da očuvamo nešto što je pre svega naše domaće, a zatim dobro i ukusno. Ova relativno mlada manifestacija, otpočela je sa idejom da se održi tradicija pripreme hajdučkog ćevapa, kao dragačevskog specijaliteta. U kulinarskom nadmetanju i ove godine učestvovaće brojne ekipe iz Dragačeva i okruženja - poručili su organizatori. 

Ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu, kulinari savetuju da ju je dobro pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo da to bude dragačevska šljivovica.

Ove godine će posthumno biti dodeljeno priznanje Ivici Vukićeviću, idejnom tvorcu Hajduk festa koji je prerano preminuo.

Ostavite komentar