Priče > Sudbine

Legendarni džez muzičar Piter Brocman PREMINUO u 82. godini

Prema rečima njegove saradnice Heder Li, Brocman je preminuo mirno u snu u utorak uveče u svojoj rezidenciji u Vupertalu u Nemačkoj

Izvor: K1info

24/06/2023 > 13:21

podeli vest:

Legendarni džez muzičar Piter Brocman PREMINUO u 82. godini
Foto: Youtube PrintScreen/Subradar.no


Nemački pionir džeza Piter Brocman, poznat po svom ogromnom doprinosu evropskoj džez sceni, preminuo je u 82. godini.

Iako se Brocman u početku bavio slikarstvom, razočarao se u savremeni umetnički pejzaž. Nastup Sidnija Beketa inspirisao ga je da nauči da svira instrumente poput saksofona i klarineta.

Na pitanje o svom prvom izdanju "For Adolphe Sax", tokom razgovora za Psychedelic Baby Mag, Brocman je rekao:

- Nije bilo zainteresovanih izdavačkih kuća, ali je naša publika rasla i, naravno, bio sam ubeđen da ljudi trebaju da slušaju ono što imamo da im kažemo.

Potom je dodao:

- Od Karla Marksa smo naučili da radnik ne treba da ispusti alat i proizvod iz svojih ruku, pa sam osnovao sopstvenu kompaniju, koja se pokazala pomalo uspešnom, što znači da nisam izgubio novac, i uspeli smo da proširimo muziku po (zapadnom) svetu. Nekoliko godina kasnije osnovao sam, zajedno sa svojim prijateljem Jostom Gebersom, Free Music Production u Berlinu.

Često povezivan sa evropskim fri džezom, Brocman će se uvek smatrati pravim pionirom u ovoj oblasti. Međutim, on je odbacio taj termin.

- Ne postoji ništa tako u oblasti muzike i u životu, ništa na ovom svetu nije "slobodno". Samo raširite laktove i napravite malo više prostora za sebe.

Prema rečima njegove saradnice Heder Li, kao i njegove izdavačke kuće Trost, Brocman je preminuo mirno u snu u utorak uveče u svojoj rezidenciji u Vupertalu u Nemačkoj.

Ostavite komentar