Priče > Sudbine

PREMINUO glumac BERT JANG, proslavio se ULOGOM u filmu "Rocky"

Jang je tokom karijere imao više od 160 filmskih i televizijskih uloga, ali mu je svetsku slavu donela uloga Polija u filmu "Rocky"

Izvor: K1info

19/10/2023 > 10:08

podeli vest:

PREMINUO glumac BERT JANG, proslavio se ULOGOM u filmu "Rocky"
Foto: Tanjug/AP Photo/Kevork Djansezian, File


Bert Jang, kome je uloga u filmu "Rocky" donela nominaciju za Oskara, preminuo je 8. oktobra u Los Anđelesu. Imao je 83 godine, a uzrok i lokacija smrti nisu navedeni.

Jangovu smrt potvrdila je njegova ćerka za New York Times.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, File

Silvester Stalone i Bert Jang na proslavi dvadesetogodišnjice filma "Rocky" 1996.

Glumac je tokom karijere imao više od 160 filmskih i televizijskih uloga, uključujući "Chinatown", "Once Upon a Time in America" i "The Pope of Greenwich Village". Bivši marinac i bivši profesionalni bokser, Jang imao je dugu karijeru u Holivudu.

Na televiziji je imao uloge u seriji "MASH", a pojavio se i u filmovima kao što su "The Gang That Couldn't Shoot Straight" (1971), "Cinderella Liberty" (1973), "Back to School" (1986) i "Last Exit to Brooklyn" (1989).

Takođe je napisao i igrao u filmu "Uncle Joe Shannon" (1978), priči o džez trubaču čiji život se raspada pre nego što pronađe iskupljenje.

Ali upravo je ulogom Polija u filmu "Rocky" njegova zvezda zaista zablistala. "Rocky" je imao 10 nominacija za Oskara, uključujući i Jangovu za najboljeg sporednog glumca, a osvojio je tri Oskara, uključujući Nagradu za najbolji film.

"Za mog dragog prijatelja, Berta Janga, bio si neverovatan čovek i umetnik, mnogo ćeš nedostajati meni i svetu…. RIP", napisao je Stalone na Instagramu, uz fotografiju njih dvojice.

Bert Jang (umetničko ime) rođen je 30. aprila 1940. godine u Kvinsu, Njujork. Boksom je počeo da se bavi dok je bio u marincima. Imao je skor od 17 pobeda i 1 poraza.

Jangova supruga Glorija preminula je 1974. godine.

Ostavite komentar