Priče > Sudbine

SUD U ZAGREBU PRESUDIO Hrvatska nije odgovorna za ubistvo SRPSKE DECE! Smatraju ih RATNOM ŠTETOM i to zastarelom!

Da li su to evropske vrednosti i da li je to jasan pokazatelj odnosa prema Srbima?

Izvor: K1info

24/10/2024 > 21:22

podeli vest:

SUD U ZAGREBU PRESUDIO Hrvatska nije odgovorna za ubistvo SRPSKE DECE! Smatraju ih RATNOM ŠTETOM i to zastarelom!
Foto: K1info/privatna arhiva


Piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva bombardovali su kolone srpskih izbeglica 7. i 8. avgusta 1995. godine na području Svodne kod Novog Grada te između mesta Bosanski Petrovac i Ključ u selu Bravsko. 

U ovom najtežem zločinu "Oluje", kada su hrvatski "migovi" granatirali srpske civile u zbegu, u dva minuta ubijeno je desetoro ljudi, među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, a sada su hrvatski sudovi doneli i zvaničnu odluku da nikakve krivice njihovih pilota nema, naprotiv da su srpska deca sama kriva što su pobijena!

Foto: K1info/privatna arhiva

NEVENKA RAJIĆ

Naime, kako saznaje portal K1INFO od izvora u Zagrebu, Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je nepravosnažnom presudom tužbu Slavice i Spase Rajića, roditelja dvoje poginule dece u ovom mučkom napadu, tada 11-godišnje devojčice Nevenke Rajić i njenog devetogodišnjeg brata Žarka. Rajići su preko punomočnika tužili Hrvatsku tražeći od države naknadu štete za smrt svoje dece.

Pre nekoliko dana, Općinski građanski sud u Zagrebu u odluci koju je potpisala sudija Andrea Krstanović Čada, odbio je tužbu Slavice i Spase Rajića uz ocenu da je u pitanju RATNA ŠTETA KOJA JE ZASTARELA! Roditelji pobijene dece navodno su i obavezani da državi Hrvatskoj isplate troškove postupka, sa kamatom..

Ova skandalozna odluka hrvatskog pravosuđa još jedan je dokaz da u Hrvatskoj nema pravde za Srbe, ali i jasna poruka šta Srbija može očekivati ako joj put u EU bude zavisio od izvestioca Tonina Picule koji je i sam učestvovao u pogromu Srba iz Hrvatske.

Foto: K1info/privatna arhiva

ŽARKO  RAJIĆ

Podsetimo, tog avgusta 1995. kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne Srbije, nakon što su u strahu od Hrvatske vojske napustili svoje domove u južnoj Lici i severnoj Dalmaciji. U naletu hrvatskih "zračnih vitezova" poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Pedesetak osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su među starijima mnogi ostali doživotni invalidi.

Preživeli sa Petrovačke ceste ranijih godina su svedočili o tragičnim događajima kroz koje su prošli. Posebno je potresna priča Dušana Drče, koji je u bombardovanju izgubio majku Darinku, sina Jovicu i sestru od tetke Mirjanu, dok je on sam zbog rana proveo godinu dana u bolnici. Pored žutog kamiona kojim je Drča pokušao da se s porodicom domogne Srbije, nesrećna 21-godišnja Mirjana nađena je obezglavljena, dok je malom Jovici izgorelo celo lice.

U belom šleperu "Lika transa" izgoreli su u potpunosti Krstan Vuković, njegov sin Darko i deca njegovih prijatelja Nevenka i Žarko Rajić. Krstanov otac i komšija Jovica Piplica spasli su se samo zahvaljujući tome što su ispali iz vozila od siline udara.

Foto: K1info/privatna arhiva

OSTACI BOMBARDOVANE KOLONE

Mirko Stjelja, koji je sa porodicom bio u "mercedesu" koji su granate pogodile, bukvalno je obezglavljen, dok je njegovom ocu Branku, kojeg su geleri pogodili u čelo, glava prepolovljena. Mirkova ranjena supruga Vedrana, koja se vodi kao indirektna žrtva, preminula je 20 dana kasnije nakon što se u Srbiji porodila. Posmrtne ostatke Mirka i Branka pronašao je tek šest godina kasnije vlasnik placa nakon što se vratio na svoje imanje i odlučio da ukloni ugljenisanu olupinu.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" je sa partnerskim advokatskim kancelarijama u Hrvatskoj i Republici Srpskoj pokrenuo pitanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima na Petrovačkoj cesti, u Svodnoj kod Novog Grada, cesti Glina - Dvor i Suvoj Međi. 

Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu Odeljenje za ratne zločine, usvojilo je predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se četvorici hrvatskih pilota sudi u odsustvu u predmetu "Petrovačka cesta - piloti". 

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca ( 67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.Oni se terete za ratni zločin protiv srpskog stanovništva, zbog opravdane sumnje da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

Kada je marta 2022. godine podignuta optužnica protiv četvorice pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je ona "politički motivisana" i da se, kako je naveo, Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću.

Plenković je tada ponovio da će Hrvatska zaštiti optužene pilote.

- Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku - rekao je tada Plenković.

Ostavite komentar