Showbizz > Celebrity

Kakav je zakon za SUROGAT MAJKE? Advokat objašnjava KOJA PRAVA U SRBIJI ima DETE Marije Šerifović

Nema nekih neobjašnjivih, potencijalnih situacija koje ne mogu da se prevaziđu - kazao je advokat Milovanović

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/12/2023 > 15:39

podeli vest:

Kakav je zakon za SUROGAT MAJKE? Advokat objašnjava KOJA PRAVA U SRBIJI ima DETE Marije Šerifović
Foto: ATA Images


Advokat Strahinja Milovanović govorio je o surogat materinstvu, pravima koje ima surogat majka, ali i dete koje rodi, pošto je tema za razgovor bila ta što je Marija Šerifović tim putem dobila sina Maria.

- Postoji sa naknadom i bez naknade, kod nas će biti umerena varijanta, da se plaćaju troškovi lečenja, troškovi majke za nerad tokom tih devet meseci. Neće biti neograničena, nego će sud odlučivati za svaki konkretan slučaj i to ne bi trebalo da iznosi više od 20-ak hiljada evra. To ne može biti biznis, zato što je zakon predvideo da surogat majka već mora biti ostvarena kao majka, da ima između 23 i 33 godine, tako da to neće biti neograničeno. Moraju da budu ispunjeni svi uslovi, zdravstvenih, genetskih, polno prenosivih bolesti, da ne boluje od toga. Za vreme surogat materinstva da ne konzumira alkohol, opojne droge, lekove koji se protive savetima lekara, da se redovno javlja lekaru, obaveštava nameravane roditelje o svim nalazima... Naš zakon ima umerenu konotaciju i biće rezervisan samo za parove, da li vanbračne ili bračne partnere - rekao je advokat, aludirajući na prednacrt zakona koji bi trebalo da se donese u Srbiji.

Na pitanje koja su prava surogat majke, advokat je istakao da ih nema.

- Nema nikakav kontakt. Ona je po ugovoru koji se zaključuje između nameravanih roditelja i nje dužna da odmah po rođenju preda to dete i nema više nikakvih obaveza, niti prava - jasan je bio advokat.

- To je dete majke koja je dala svoju jajnu ćeliju - rekla je voditeljka Jovana Jeremić, sa čime se advokat saglasio.

Advokat je pojasnio i kako će se naš zakon odnositi prema Marijinom sinu, ukoliko odluči da se školuje i živi u Srbiji, s obzirom na to da po rođenju dobija američko državljanstvo.

Dete je strani državljanin

- S obzirom na to da je dete strani državljanin, tu nema nikakvih nesporazuma i nemogućnosti da se školuje i ostvaruje svoja prava u Srbiji. Međutim, da situacija nije kao što jeste trenutno u ovom slučaju konkretnom, to dete bi levitiralo u nekom pravnom vakuumu jer ne bi moglo da ostvari svoja prava. Ali, s obzirom na to da je dete upisano u američke knjige rođenih i da ima njihov pasoš, dok ne ostvari srpsko državljanstvo preko majke, moći će da ostvaruje sva svoja prava, zdravstveno, školovanje i ostalih oblasti koje postoje, za taj uzrast deteta. Nema nekih neobjašnjivih, potencijalnih situacija koje ne mogu da se prevaziđu - kazao je advokat Milovanović.

Na pitanje gošće u studiju šta bi bilo kad bi dete jednog dana tražilo da radi DNK i da po njemu odredi ko mu je roditelj, advokat je rekao:

- DNK nalaz bi definitivno utvrdio ko je roditelj deteta, to je nesporno, međutim, ona nema nikakav kontakt niti zakonsku obavezu prema tom detetu. Tako je u svim ostalim pravnim sistemima gde postoji surogat materinstvo.

 

- Meni je opasnije to da surogat majka rodi dete i poželi da ga zadrži - rekla je Jovana, voditeljka TV Pink.

- Zato prednacrt građanskog zakonika predviđa odlazak u prihvatilišta i savetovališta za roditelje i surogat majku, gde će ona razgovarati sa psiholozima i drugim stručnjacima - rekao je advokat.

Šerifović: Ja sam biološka majka i upisana sam kao jedini roditelj

- Baš tako. Ja sam njegova biološka majka i u dokumentima sam upisana kao jedini roditelj - rekla je Šerifovićeva koja je razrešila nedoumice i istakla da je u genetskom smislu Mariova majka, a i da je zakon Republike Srbije prepoznaje kao majku.

- I u genetskom i u administrativnom i u svakom drugom smislu ja sam Mariova majka, svaki njegov mali atom koji dolazi iz majčinog DNK je moj - rekla je pevačica, a na pitanje da li dečak liči na nju...

- Pa još je jako mali da bih mogla da procenim. Ima vremena za to - istakla je Marija i progovorila o tome kakav odnos ima sa surogat majkom.

- To je žena koja je pomogla da se ispuni moja najveća životna želja. Imale smo najbliži mogući odnos, čule se svakodnevno, zajedno prolazile kroz sve izazove trudnoće, zajedno išle na preglede - rekla je Marija.

Ostavite komentar